64 четения

Учени увериха, че могат да създадат копринена паяжина, която няма край

Еластична, лека, биоразградима, биосъвместима и с по-голяма резистентност от тази на стоманата – учени оповестиха, че могат да създадат копринена паяжина, която на практика няма край, предаде Франс прес.
В резултат на дълга еволюция създадената копринена паяжина представлява влакно, което е 30 пъти по-тънко от човешкия косъм, по-яко е от стоманата и по-резистентно от кевлара. То е също евтино, биоразградимо и биосъвместимо, тъй като не предизвиква реакция на отхвърляне. Подобни влакна биха могли да се използват в регенеративната медицина, но също в текстилната индустрия – за производство на бронежилетки, по-леки и по-резистентни тъкани, както и на ново поколение спортни облекла.
8-7Отглеждането на паяци обаче е трудно, по-специално заради склонността им да се разкъсват едни други. Освен това производството им на копринени нишки е малко. За да ги произведат, паяците отделят протеинов разтвор, който изпращат в нещо като тесен канал. В него киселинността се променя и налягането се увеличава. Това води след себе си до синтез на протеини и производство на коприна.
„Създадохме копринен протеин въз основа на няколко вида паяци“, поясни Ян Йохансон от университета по аграрни науки в Упсала, Швеция. Според учените въпросният изкуствен копринен протеин може да бъде произведен в големи количества. „Всъщност разработихме нов апарат за плетене на паяжина, имитиращ pH промените, които паякът използва, за да произведе копринени нишки“. отбеляза Йохансон.
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Chemical Biology.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!