7 четения

ВТУ разработва специален софтуер за магистърските програми

СПЕЦИАЛЕН СОФТУЕР, КОЙТО ДА РЕГЛАМЕНТИРА И РЕГУЛИРА ФИНАНСИРАНЕТО НА МАГИСТЪРСКИТЕ ПРОГРАМИ, РАЗРАБОТВАТ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. „Така ще намалим бумащината, която досега ни задушаваше. Но по този начин справедливо ще бъдат разпределяни финансите и часовете на преподавателите. Така ще планираме и отчитаме всяка една магистърска програма“, коментира зам.-ректорът по учебната дейност проф. Стоян Буров.

Промяната стартира с началото на новата година. Всичко вече се случва по електронен път – от изработването на бюджета на съответния факултет и всяка специалност до записването на студентите. Преподавателите са длъжни да планират часовете си в системата. Така ще излязат на светло всички, които водят лекции и семинари в магистърските програми, и ще е ясно по колко часове имат. Така нито един преподавател няма да може да надвишава норматива от 1440 учебни часа, допълва още проф. Буров.

МАГИСТЪРСКАТА ПРОГРАМА ЩЕ БЪДЕ БЮДЖЕТИРАНА САМО АКО В НЕЯ ИМА МИНИМУМ ЧЕТИРИМА СТУДЕНТИ. Единственото изключение са магистратурите на факултета по изобразително изкуство, където е допустимо студентите да бъдат минимум двама.

Според новите правила, от бюджета на магистратурата 40% отиват за ВТУ, 35% – за издръжка на обучението, а 20% са за осигуровки. Останалите 5% остават за факултета. „Идеята е да стимулираме факултетите да съставят интересни и търсени магистратури, които да привличат повече студенти. И колкото повече са студентите, толкова по-големи ще бъдат възнагражденията на преподавателите“, категоричен е зам.-ректорът.

На този етап най-много са магистрите на Педагогическия факултет, затова и бюджетът на факултета е най-сериозен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!