Днес и утре южен вятър и силно снеготопене; до края на периода динамично променливо, с валежи от дъжд и мокър сняг

През нощта ще има променлива облачност. Ще духа слаб вятър от югозапад. На места е възможно вятърът от юг-югозапад временно да се усили до умерен. Минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 4. За В. Търново се очаква минимална температура минус 8 гр. Преди обяд облачността ще се променя динамично. След обяд ще има значителна облачност. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад. На места е възможно вятърът от юг-югозапад временно да се усили до умерен и там температурите ще се повишат с 2 – 3 гр. Максималните температури ще бъдат около 2 – 5. За В. Търново се очаква максимална температура 4. Атмосферното налягане ще се понижава. Над централните и западните части на Стара планина преди обяд ще има променлива облачност. След обяд облачността ще се увеличи до значителна и вечерта на места над западните части на планината ще превали дъжд и сняг. Ще духа умерен до силен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 2 – 5, а на 2000 м около минус 2 – 0. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 20.8 гр. през 1998 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 22.2 през 1985 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 46 минути и ще залезе в 17 часа и 07 минути. Фаза на Луната: едно денонощие след пълнолуние.

В събота ще има значителна облачност, на места с превалявания от дъжд и мокър сняг. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. В неделя през деня ще бъде предимно слънчево и почти тихо. От понеделник до четвъртък ще бъде облачно с превалявания от дъжд и мокър сняг. Ще духа умерен вятър от североизток. Към сряда вятърът от североизток временно ще се усили. В събота минималните температури ще бъдат между минус 4 и 1, максималните – между 2 и 5. В неделя сутринта ще бъде студено с минимални температури между минус 12 и минус 9, в местата с котловинен характер на релефа до минус 15. Максималните температури ще бъдат между минус 1 и 2. От понеделник до четвъртък се очаква време с минимални температури между минус 5 и минус 2 и максимални между минус 2 и 1. В края на периода – четвъртък се очаква захлаждане.

Над западните и централните части на Стара планина в петък и събота ще бъде предимно облачно, в събота с превалявания от дъжд и мокър сняг. В петък ще духа умерен до силен ватър от югозапад, в събота вятърът ще бъде силен от запад- северозапад. В неделя ще има променлива облачност със слаб до умерен вятър от южната четвърт. От понеделник до четвъртък ще бъде облачно с превалявания от дъжд и мокър сняг и ще духа силен вятър от изток-югоизток Максималните температури на 1200 м в петък и събота ще бъдат около 5 – 7 гр. В неделя ще се понижат до около минус 3 – минус 5 гр. и през следващите дни ще се задържат около тези стойности. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *