21 четения

Отново е петък, 13-и

Днес е петък 13-и, дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други ще предпочетат да не шофират или да не пътуват със самолет, а някои ще стигнат по-далече – няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие, пише в. „Дейли мирър“.
Тази година петък, 13-и ще има и през октомври.
Историци уверяват, че досега не е намерено обяснение защо свързването на петия ден от седмицата с числото 13 предизвиква толкова суеверия. Известно е, че в Средновековието петък, 13-и е смятан за нещастен ден. В наши дни на това се гледа като на предразсъдъци.
Страхът от петък 13-о число се нарича параскевидекатриафобия. Идва от трите гръцки думи параскеви /петък/, декатреис /13/ и фобия /страх/. В много страни по света високите сгради нямат 13-и етаж, а големи летища нямат 13-и терминал.
Известни личности са се страхували от числото 13. Американският президент Франклин Делано Рузвелт, извел страната от Голямата депресия, никога не е пътувал на 13-о число от месеца и не е канил на обяд или вечеря 13 души. От параскевидекатриафобия са страдали също император Наполеон Бонапарт и американският президент Хърбърт Хувър.
Показателно е обаче, че математиците и физиците, които непрестанно си служат с цифри, не приемат, че числото 13 носи нещастие. В него, както и във всяко друго число, няма нищо особено, уверяват те.
Родени на 13-и в петък са бившият кубински лидер Фидел
Кастро, известният американски обирджия на банки и на влакове Бъч Касиди, бившият министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър.

„Фаталната“ дата поражда страхове сред суеверните, но на нея са се случили и редица важни събития, поглед към по-интересните от които предлага британският в. „Дейли експрес“:
– На 13 януари се отбелязва патронният празник на Свети Мънго, покровител и предполагаем основател на шотландския град Глазгоу, починал на тази дата през 614 г.
– На 13 януари през 888 умира франкският император Карл Дебели.
– На 13 януари 1128 г. папа Хонорий II издава декрет, с който обявява рицарите тамплиери за божия армия.
– На тази дата през 1404 г. владетелят на Англия крал Хенри IV подписва закон, с който забранява на алхимиците да превръщат базови метали в злато.
– На 13 януари 1610 Галилео Галилей открива Калисто – четвъртия спътник на Юпитер.
– На тази дата през 1854 г. Антъни Фаас от Филаделфия патентова акордеона.
– На 13 януари 1929 г. на 80-годишна възраст умира прочутият шериф Уайът Ърп.
– На тази дата през 1942 г. Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, известен като Соевия автомобил.
– На същата дата за първи път е използвана катапултираща седалка от германски летец-изпитател.
– Според календар на телевизионното шоу „Улица Сезам“ от 1973 г. 13 януари е рожденият ден на Гуменото пате. На тази дата в САЩ се отбелязва Денят на популярната гумена играчка.
– Проучване, направено във Великобритания от сайт за недвижими имоти показва, че близо една трета от жителите на Острова не са склонни да купуват къщи, ако се намират на номер 13, въпреки че обикновено са по-евтини от останалите. Допитването разкрива също, че около 43 процента от британците се определят като суеверни. Близо 50 процента от анкетираните споделят, че разчитат на късметлийски числа. За голяма част от британците щастливото число е седем, но се намират и такива, които вярват, че 13 носи по-скоро добър, отколкото лош късмет.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!