119 четения

Признаха! Не достига техниката за снегопочистване, не слагат химия, защото е скъпо

Приоритетно се рине само на главните улици във Велико Търново, стъпалата и второстепенните остават под снега

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ИЗГУБИЛА БИТКАТА СЪС СНЕГА И ПОЧИСТВАНЕТО НА ГРАДА НЕ Е ДОБРО. Това доблестно призна зам.-кметът проф. Георги Камарашев, вместо да се опитва да обяснява как всичко е наред при явните проблеми. Причините се коренят в редуцирания бюджет, както и във факта, че по улиците има доста изоставени в преспите автомобили, които пречат на техниката. Тотално е нарушен и графикът по договора с почистващата фирма „Нелсен чистота“, според който два часа след края на валежа центърът трябва да е чист, а второстепенните улици за период между 6 и 8 часа. Фирмата обаче няма вина за това, тъй като операциите по третирането и броят на техниката изцяло зависят от възложителя – Община В. Търново. „Тази година има много повече сняг и не достига техника. Не можем да си позволим да вземем повече, защото е много скъпо. Все пак се наложи да ползваме и резервна техника, но багеристите на фирмите не разбират от почистване на сняг и това е видно. Адмирации към г-н Йордан Йорданов – представител на „Нелсен чистота“, който сам се качва на машините и напътства останалите. Техниката им е изрядна, но при тези големи валежи трябва още. Нужни са и повече хора за ръчно почистване. Защо не ползваме химия ли? Защото 1 тон айсмелт е 1000 лв. и стига точно за една улица. Нямаме и достатъчно количества и ги пазим само з

Изоставените в преспите коли са проблем за снегопочистването.
Изоставените в преспите коли са проблем за снегопочистването.

а тежки поледици. Ползваме доста по-евтината сол“, информира проф. Камарашев. Зам.-кметът апелира гражданите да бъдат по-снизходителни, защото зимното почистване се плаща от техните данъци, които се разпределят и за доста други общински задължения. Той потвърди, че ежедневното зимно почистване излиза между 3 и 5 хил. лв., но в пикови моменти сумата става двойна. По-висока пък вече е непосилна за местната хазна.

„Работим непрекъснато. Знам, че каквото и да правим, винаги ще имаме критици, но просто изпълняваме всичко, което ни е възложено и калкулирано. Най-големият ни проблем са изоставените по улици и тротоари коли. Как да мине снегорин, ако от двете страни са изпонаспрели както им падне и разстоянието е минимално?“, коментира регионалният директор на „Нелсен чистота“ Йордан Йорданов.

ВЕЧЕ СЕДМИЦА ВСИЧКИ СТЪПАЛА И ВТОРОСТЕПЕННИ УЛИЦИ СА ПОД СНЕГА, НЕЗАВИСИМО ЧЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СА ИЗРИНАТИ 8 ЧАСА след края на снега. „Звъняхме над 20 пъти на спешния телефон в общината 619 102 за неразрината улица „Камен Зидаров“, но никакъв ефект вече трети ден. Има тежко болен човек, който се налага да бъде откаран с линейка. Как да стигне обаче ?“, негодува великотърновката Нели Георгиева. Наша проверка показа, че договорът с „Нелсен чистота“ е парафиран през септември 2015 г. и е в сила до 2020-а. Според калкулациите Община Велико Търново плаща по 5,29 лв. на километър за разриване на паднал по платната сняг. Същевременно опесъчаването, което не носи такъв разход на гориво, се плаща по 32,81 лв. на километър, а разпръскването на химически препарати – по 51,04 лв. на километър. „

Стъпалата в центъра са непроходими от седмица.
Стъпалата в центъра са непроходими от седмица.

Ето защо в града не се виждат снегорини, а само пясъкоразпръсквачи. Противно на логиката едната дейност реално е по-скъпа, но се калкулира в пъти по-евтино, за да се компенсира с другата“, коментират запознати. Според тях местната хазна се товари доста и от извозването на снежната маса с камиони, което също се заплаща от бюджета на старата столица. 222,97 лв. на машиносмяна струва качването на снега на камионите, а допълнително да се прекара извън старата столица и разтовари се начисляват по 1,47 лв. на километър. Заради пропуските при снегопочистването от местната администрация вече умуват върху нова организация и разпределение на техниката.

ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО: СНЕГОРИНИТЕ СА НАСОЧЕНИ КЪМ КВАРТАЛНИТЕ УЛИЦИ, КАМАРИТЕ СЪС СНЯГ ЩЕ БЪДАТ ТРАНСПОРТИРАНИ. Снегопочистващата техника на територията на Велико Търново е насочена към кварталните и второстепенните улици. Главните транспортни артерии на града са почистени и обработени с инертни материали против обледяване.

По сигнали на граждани снегорините работят приоритетно в кварталите „Картала”, „Чолаковци”, по тесните отсечки в широкия център и други части на града, както и в район Козлуджа. Включена е също малогабаритна техника, а с помощта на багери – товарачи и самосвали, събраните камари със сняг ще бъдат премахнати и транспортирани извън рамките на Велико Търново.

Кметът на старопрестолния град Даниел Панов отново апелира към великотърновци да паркират автомобилите си по начин, по който да не пречат на работата на машините. „Благодаря на всички граждани, които съвестно разчистват пространствата пред техните жилища, гаражи, магазини, офиси, работни места, като събират снежната маса на купчини и камари, без да я хвърлят на улиците”, коментира Даниел Панов. Във вечерните часове на днешния ден ще започне изгребването на купчините снежни камари и в централната част на Велико Търново – в района на кръстовищата до Съдебната палата, Кооперативния пазар, МДТ „Константин Кисимов” и Централната поща. Водачите следва да се съобразяват със снегорините, багерите и самосвалите и да преминават покрай тях с повишено внимание. Трафикът ще бъде регулиран от екипи на „Пътна полиция”.

За премахването на образувалите се по високите части на сградите ледени блокове, снежни маси и висулки гражданите и управителите на етажната собственост могат да потърсят съдействие от компетентните институции.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

10 коментара за “Признаха! Не достига техниката за снегопочистване, не слагат химия, защото е скъпо

 • 13.01.2017 в 9:25
  Permalink

  Please, translate: Фирмата обаче няма вина за това, тъй като операциите по третирането и броят на техниката изцяло зависят от възложителя – Община В. Търново.

  Отговор
 • 13.01.2017 в 9:42
  Permalink

  Поредното недуразумение в града ни, някой се е надявал да не вали много сняг тая зима и да прибере едни парици, ама пуста природа не разбрала за тая схема и оплескала далаверата …

  Отговор
 • 13.01.2017 в 10:23
  Permalink

  Плача! 220 бона предвидени, за да не се прави нищо с месеци и накрая не може да се оправим с 25 см сняг. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно за селото (опа – града) с най-високи данъци в Булгаристан. Иначе рекламата какво гласеше в началото на сезона:

  „Фирмата „Нелсен чистота“ е натоварена с поръчката. Взети са 14 нови снегорина, 7 машини за разпръскване на пясък и луга, както и химически препарати. На разположение са и няколко тракторчета, с които ще се ринат тесните участъци по кварталите, както и 4 багера с различна големина, които ще товарят снега върху 4 самосвала, предназначени за извозването му…

  1500 тона пясък и 20 тона химия са предвидени и доставени, за да осигурят комфорт при придвижване. А 80 човека с гребла ще ринат ръчно в района на спирки и обществени места.“

  Къде ги тези малки тракторчета, къде ги тези самосвали, къде ги тези 80 човека с гребла :)))) Плача – пълна трагедия от Румен Панов и Ко :)))

  Отговор
 • 13.01.2017 в 11:03
  Permalink

  Е няма такава наглост от страна на общинската администрация!!! Да обясняват как нямало пари, техника и да си траем!!!
  БЕЗОБРАЗНО!!!

  Отговор
 • 13.01.2017 в 12:43
  Permalink

  А 800 000 за 3 год за охрана на Света гора имаше…..вие сте крадци и престъпници в Общината. Като не можете да си изпълнявате задълженията ОСТАВКА! Има млади и прогресивни хора които ще се справят 10 пъти по-добре…..ОСТАВКА !

  Отговор
 • 13.01.2017 в 15:29
  Permalink

  Преди да падне снега, всичко имаше. Сега – нищо не достига?! Явно някой се дъни.
  Мен обаче ме „кефи“ журналиста – хем да каже истината, хем да не обвини „Дидо“, както го ннарече в друга една своя статия. Пази и фирмата изпълнител, въобще-професионалист в лизането.

  Отговор
 • 13.01.2017 в 16:18
  Permalink

  А в Г.Оряховица явно няма договор за малките улици и много внимават да не ги изчистят.

  Отговор
 • 13.01.2017 в 16:51
  Permalink

  Кефи ме как за „изоставените коли“ в „тесните улички“ сте снимали една от най-широките квартални улици – Велики Преслав. Там два снегорина може да се разминат без проблем, ама гледам не е почистено до асфалт.

  Отговор
 • 13.01.2017 в 18:49
  Permalink

  В крайна сметка се работи без акъл, вървят едни машини напред назад и какво правят нищо, въртят километри, вчера 4 пъти мина булдозер покрай спирка ясла и градина, и как не вложи мъъъничко творчество днес товарят на камиони багера товари 10 Мин. И после чака 1 час да се върне камиона, и 4 часа дим да ги няма ама тя машиносмяната върви 200и няколко лева може би без ДДС. Има доста коли спрени лошо, но всички контейнери са на средата на платното

  Отговор
 • 13.01.2017 в 22:52
  Permalink

  Ей оня крадлив БОКЛУК Широков дето краде по 200 бона на месец да „охранява“ парковете пък кьорав охранител не можеш да видиш, онъз русата кифла жена му – съветник и Дидко сега да хващат лопатите, а после като в Пловдив да ги емва прокуратурата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *