8 четения

Сурвакарчета тръгват на Василица, за да отбележат Банго Васил

УЧЕНИЦИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ПАВЛИКЕНИ И СТРАЖИЦА ЩЕ СУРВАКАТ НА ВАСИЛИЦА. Проявите за ромската Нова година и тази година са по инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. В празника участват деца от училищата, които са включени в проект „Всеки ученик ще бъде отличник“, общностни центрове и клубове.

Първи тръгват сурвакарчетата от село Върбовка, които ще сурвакат за здраве и берекет служителите в институциите в Павликени. След това малчуганите и техните родители ще отбележат ромската Нова година с празненство в читалище ,,Христо Ботев“ във Върбовка. В него ще се представят и ученици от танцовата трупа на Батак, както и възпитаници на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Павликени.

Ученици от СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица ще сурвакат кметския екип в общината в петък. Сурвакари ще има и във Виноград. А в Горна Оряховица децата ще празнуват Василица с тържество, в което ще участват ученици от ОУ ,,Паисий Хилендарски“.

Различни инициативи и тържества ще има и в община Велико Търново. Заедно ще празнуват децата в Леденик, а сурвакарчета от ОУ ,,П. Р. Славейков“ в Джулюница ще поздравят последователно областния управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на ОД МВР старши комисар Димитър Машов и експертите в Регионалното управление по образование.

Кметът на Велико Търново ще посрещне сурвакари в понеделник. При него ще отидат малчуганите от ОУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново. След това Василица продължава в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!