29 четения

Червени емисари търсят служебен губернатор, който да организира предсрочните избори в областта

Димитър Чолаков от БСП, проф. Пенчо Пенчев от ГЕРБ и д-р Румен Рашев са най-оборотните имена

НА ПРИНЦИПА „ВСЯКА ВЛАСТ ИДВА С АНТУРАЖА СИ“, МАКАР И ВРЕМЕННО, СИЛНИ НА ДЕНЯ КРЪГОВЕ ОТ БСП, КОИТО СА БЛИЗКИ ДО НОВОИЗБРАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ, упорито търсят кой да бъде назначен за служебен областен управител във Велико Търново, разбра от няколко свои източници „Борба“ .

Нещо повече. Още преди палачинката на властта официално да се е завъртяла и дни преди настоящото правителство в оставка да бъде заменено от служебно, търновските социалисти дори са препитвани за възможността техен съпартиец да седне, макар и за около два месеца, в стола на проф. Пенчо Пенчев, който бе назначен с мандат на ГЕРБ.

Това потвърдиха пред най-големия областен всекидневник редови активисти с червен партиен билет, според които най-оборотното име в момента за служебен губернатор е това на младият, около 40-годишен социалист Димитър Чолаков. Той е първи мандат член на общинското ръководство във Велико Търново, зам.-председател е на партията с ресор местна власт и се ползва с доверието на общинския и областен председател Валентин Ламбев. Освен това Димитър Чолаков се занимава с бизнес – доставчик е на един от най-бързия и качествен в района интернет, има и заведение в парк „Марно поле“, което често предоставя на младите си съпартийци за техни инициативи с благотворителна цел. Че Чолаков е тестван за евентуален служебен губернатор с цел подготовка на извънредните парламентарни избори в областта, потвърдиха както вътрешни опозиционери на местното червено ръководство, така и хора, близки до него. Всички те обаче подходиха много предпазливо по темата, тъй като са наясно, че ако БСП излъчи служебни губернатори, това ще е доста рисковано за имиджа на столетницата. Тъй като политическите й опоненти до един ще скочат, вдигайки не без основание врява, че щом на социалистите им замирише на власт, тъкмят свои хора на възлови държавни постове. От друга страна обаче, така и така властта ще се сменя, та нищо чудно столетницата да успее да уреди свои кадри… Има и други коментари сред местния червен актив, а те са, че Димитър Чолаков не е готов за подобен административен пост, макар и временен. Затова пък столетницата на местно ниво може да разчита на утвърдени вече хора, заемали висши държавни позиции в областта. Става дума както за бившият областен управител по времето на премиера Орешарски – инж. Георги Рачев, така и за заместника му по това време от квотата на БСП – Стефан Стефанов. И ако първият се оттегли преди време от партийната кариера, то вторият е млад и амбициозен човек, но шансовете му за служебен губернатор всъщност не са големи. Това е така, защото Стефанов бе член на тясното партийно национално ръководство, когато партията се водеше от предишния председател Михаил Миков и като негов приближен сега е недолюбван от хората на новия партиен шеф Корнелия Нинова… Което впрочем е симптоматичен процес за БСП – да дели хората на наши и ваши без оглед на личните им качества.

ТОВА Е ЕДНАТА ХИПОТЕЗА КЪМ МОМЕНТА ЗА ТОВА КОЙ ЩЕ ОРГАНИЗИРА И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА БЕЗПРОБЛЕМНОТО ПРОТИЧАНЕ на националните избори през пролетта, твърдят запознати с настроенията в държавата и в региона. Според този вариант, дори бъдещият премиер да назначи нов служебен губернатор в областта, заместник областните управители няма да бъдат освободени и ще останат на постовете си, докато не бъде избран нов премиер, който вече съвсем резонно ще назначи свои пълномощници по места. Точно така се получи и преди около 2,5 години, когато служебният премиер Георги Близнашки направи промени в държавните ведомства. Тогава във Великотърновската областна управа бе назначен настоящият зам.-кмет на старата столица проф. Георги Камарашев. Той прекара на поста около два месеца, но не си позволи да уволни заместниците на предшественика си инж. Георги Рачев.

ВТОРАТА ХИПОТЕЗА Е, ЧЕ БЪДЕЩИЯТ СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР, КОЙТО Й ДА Е ТОЙ, НЯМА ДА ПРАВИ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ РЕЗКИ ДВИЖЕНИЯ, в това число и персонални назначения в областните администрации.

Което означава, че проф. Пенчо Пенчев, който по мнението на различните политически сили е консенсусен и диалогичен управник, и като такъв ще поеме отговорност за нормалното протичане на поредните предсрочни парламентарни избори. Това също е изпробван вариант малко по-назад във времето, след като първият кабинет на премиера Бойко Борисов подаде оставка и за служебен премиер бе назначен дипломатът Марин Райков. По негово време проф. Пенчев продължи да бъде губернатор на областта, но това бе и с оглед очакваната тогава победа на ГЕРБ след предсрочните избори през пролетта на 2013 г. Само че въпреки победата ГЕРБ не успя да състави кабинет и мандата отиде при БСП и ДПС, които пък сложиха за областен управител социалиста проф. Георги Рачев.

ТРЕТИЯТ ПРЕЕКЗОТИЧЕН СЛУХ СПРЯГА ЗА СЛУЖЕБЕН ГУБЕРНАТОР НЕ КОЙ ДА Е, А БИВШИЯ ТЪРНОВСКИ КМЕТ Д-Р РУМЕН РАШЕВ. Много интересен факт е, че тази „кандидатура“ се коментира също в средите на социалистите, които явно са много заинтересовани да има промяна. В полза на тази версия идват поне две неща. Първо, д-р Румен Рашев има огромен административен опит, а и преди да бъде три мандата градоначалник на старата столица, той бе областен управител. Второ – въпреки спорната репутация на някогашния син кмет и съдебните му саги наскоро той окончателно бе оправдан и дори осъди прокуратурата. Нещо повече, това означава, че той вече има право да заема висши държавни постове, припомнят търновски хроникьори. Може би третото и най-голямо предимство на доктора е, че той еднакво добре може да работи с управници и от десния, и от левия, и от центристкия политически спектър, твърдят още привържениците на третата хипотеза. А дали Великотърновска област ще има или не своя втори в историята си служебен губернатор, е по-скоро тест за това кой всъщност ще бъде пълномощник на новата власт след резултатите от изборите напролет.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Червени емисари търсят служебен губернатор, който да организира предсрочните избори в областта

 • 13.01.2017 в 14:35
  Permalink

  Предложете мен, имам висше военно образование, бивш офицер от БА, работил съм в армията 23 години и 4 год. ВНВУ. След пенсионирането ми съм работил в Областна администрация 15 години и ми са познати всички похвати на административната работа и дейност. Работих в направлението ОМП и защита при бедствия, като изпълнител. Не бях Държавен служител поради това, че съм използвал правото си на пенсия. Толкова години бях и завеждащ РКИ по ЗЗКИ и създател на регистратурата. Създадох административно и оперативното дежурство на ОА към ОУ на Обл. В. Търново, още при доц. Константин Дочев и съм ги обслужвал до края на м. февруари на 2016 год. След което напуснах по лични причини.

  Отговор
 • 16.01.2017 в 22:24
  Permalink

  Енчо Митев наистина би бил отличен избор!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!