76 четения

До 1000 литра ракия за година вече ще се вари без акциз

ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ ОБСЪДИ И ПРИЕ ВНЕСЕНОТО ОТ ГЕРБ ПРЕДЛОЖЕНИЕ за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Според него се връща старият режим за производство на домашна ракия, информира за „Борба“ депутатът от ГЕРБ за областта Евгени Стоев.

Според него е постигнато съгласие общата вместимост на съдовете за варене на традиционната за българина алкохолна напитка да бъде увеличено от настоящите 500 на 1000 литра. В този обем вече ще може да се вари ракия без акциз през цялата година.

Друга важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари – юни. Към момента, за да произведе собствена ракия по това време на годината, човек трябва да е пуснал уведомление в Агенция „Митници“. С решението от края на миналата седмица този уведомителен режим отпада и няма подобни времеви ограничения, обясни депутатът от ГЕРБ Евгени Стоев.

По думите на великотърновския народен представител, друга съществена част от гласуваните промени е създаването на регистър по силата на наредба, която ще се изготви от Министерството на икономиката. Целта е в регистъра да бъдат вписани всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за т.нар. „казани за варене на ракия“. Това се прави, за да има контрол, от една страна, а от друга – за безопасност на българските граждани.

Очаква се тази сряда законопроектът да бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарна зала.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Един коментар за “До 1000 литра ракия за година вече ще се вари без акциз

  • 16.01.2017 в 13:59
    Permalink

    От заглавието става ясно че автора не прави разлика между обема на материала и на ракията.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *