117 четения

Местен препарат чудо ще бори снега и леда в старата столица

Зам.-кметът Камарашев: „Препаратът се самозагрява и топи всичко“

СЛЕД ПРОПУСКИТЕ СЪС ЗИМНОТО ПОЧИСТВАНЕ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЗИМА МЕРКИ И НАБАВЯ НОВ ХИМИЧЕСКИ ПРЕПАРАТ, КОЙТО ЩЕ СЕ РАЗПРЪСКВА ПО УЛИЦИТЕ, информира специално за „Борба” зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Химията е произвеждана в местната компания ХМИ и е доста по-евтина от руския препарат „айсмелт”, който в момента имаме, но заради високата цена не ползваме. „Стигнахме до извода, че без съвременен химически препарат няма как да се чисти качествено. Солта и лугата са опасни за природата, пясъкът пък задръства шахтите и пролетта трябва да влагаме нови средства за почистване. Айсмелтът излиза над 1000 лв. за тон, докато местният препарат е с една трета по-евтин, освен това не плащаме и за транспорт”, коментира Камарашев. Солидни количества от него вече са набавени, тъй като още тази седмица синоптиците прогнозират нови валежи и поледици. Според проф. Камарашев, който е и химик, новият препарат се загрява до над 30 градуса при съприкосновение със снега, топи го моментално и той изтича в канализацията, без да се отделят опасни за природата вещества. Новото „чудо“ е на основите на калциеви и магнезиеви соли, калиеви соли и корозионен инхибитор. Има превантивно и последващо обезледяващо действие. Като течност, много бързо прониква и разтваря снежни и ледени натрупвания, като предотвратява по-нататъшното им задържане по третираните повърхности. Образува върху тях защитен слой, който след снеговалеж предпазва от заледяване и снежни натрупвания. Не поврежда, не действа корозивно дори и на деликатни повърхности. Освен това не оставя следи, петна, прах и абразив и повърхностите не се нуждаят от измиване. Поради хигроскопичните си свойства задържа фините частици и прах към повърхностите и не позволява разпространението им във въздуха.

С. МАРИНОВ

14 коментара за “Местен препарат чудо ще бори снега и леда в старата столица

 • 16.01.2017 в 11:24
  Permalink

  Г-н Маринов. Как не ви е срам да побликувате подобни абсурди?

  Отговор
 • 16.01.2017 в 12:39
  Permalink

  И защо в момента не третирате второстепенните улици и тротоарите там със този чудодеен препарат,че са в потресаващо състояние? кв. Варуша например пак традиционно е откъснат от света а стълбищата и подходите към него са подходящи за зимни спортове…

  Отговор
 • 16.01.2017 в 13:55
  Permalink

  Големи магьосници са тези наши управници; то не бяха турбо кръстовища, то не бяха нови чудодейни тревни смески в парковете, а сего и ново зимно чудо – дали ще изненадаме немците не знам, но фирмата поизводител вече има клиент и то без търг…

  Отговор
 • 16.01.2017 в 13:58
  Permalink

  Не само Варуша. Елате в Бузлуджа. Снегопочистваща машина не е минавала въобще по второстепенните улици Примерна ул. Деньо Чоканов

  Отговор
 • 16.01.2017 в 14:34
  Permalink

  Ееееее,ненадминати сме!!! Как все българите търсят начин как да затоплят водата…..!!! Без коментар 😀 Как все си мислят,че от толкова развити държави които има няма да използват този химикал,ако съществува и е безопасен….нали сме Бг …чакаме с трици-маймуни да ловим!!!

  Отговор
 • 16.01.2017 в 14:47
  Permalink

  Чудодейният препарат вероятно е изобретен от световноизвестният химик Проф. Камарашев. Дотук добре. Проблемът е че ще видим чудодейното му действие през крив макарон на куково лято, защото общината няма пари.

  Отговор
 • 16.01.2017 в 14:58
  Permalink

  то за тази „чудодейна“ фирма с „чудодейни“ препарати общината ще намери пари….бато и брато в действие

  Отговор
 • 16.01.2017 в 15:03
  Permalink

  Ще са наакете накрая от крадене!!!Кого баламосвате с тия евтини номера?

  Отговор
 • 16.01.2017 в 23:10
  Permalink

  Само да не стане така на пролет масово да ръждясат колите от безопасния препарат. Или някой ако пипне разтопения сняг, после да са му зачервени ръцете. Описан е като чудо – веднага 1000 тона за Швейцария, Австрия, че и Русия. Или не е чак толкова хубав?

  Отговор
 • 17.01.2017 в 11:06
  Permalink

  Чудесно, че имаме солидни количества от такъв препарат. А кога ще започне да се използва? Всеки ден е важен, защото в момента положението по всички улици, тротоари и стъпала е плачевно и няма да става по-добре… Всичко, което е разчистено е частично разчистено, колкото да се минава в колона по един, а колите едва се разминават по малките двупосочни улици. Ами, хайде вече да го използваме този препарат чудо! Какво трябва още да се случи, за да влезе в употреба???

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!