11 четения

Олимпиадите стават вход за математическите гимназии

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБЛАСТНИЯ И НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДИТЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ СТАВАТ ВХОД ЗА природо-математическите гимназии в страната. Елитните училища вече ще могат да приемат ученици след VII клас, които са постигнали високи оценки на тези състезания, които стават допълнителен елемент към националното външно оценяване и оценките от дипломата. Решението е на Министерството на образованието и науката.

За да бъде легитимирана промяната обаче, тя трябва да бъде записана в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование. В новите разпоредби ще бъде указано, че оценките от областните и националните кръгове на олимпиадите могат да участват в балообразуването. Но за това трябва да има и решение на Педагогическия съвет. Максималните точки за резултат от олимпиада ще са 100, а общият максимален бал остава 500 точки. Компонентът олимпиада може да замества един от компонентите от националното външно оценяване по математика, което е задължително за всички.

За да се подготвят учениците, които искат да се явят на олимпиадите по физика и информационни технологии и така да се борят за прием в природо-математическа гимназия, министърът на образованието промени датите на тези две състезания. Общинският кръг на олимпиадата по физика е изтеглен на 22 януари, а на олимпиадата по информационни технологии на 20 януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!