49 четения

След 146-годишно съществуване цирк „Барнъм“ спуска завесата за последно

Цирк „Барнъм“, основан в САЩ през 1871 година, който по думите на собственика му предлагаше „най-големия цирков спектакъл в света“, спуска завесата за последно през месец май след 146-годишно съществуване, предадоха световните агенции.
Официалното название на цирка бе „Ринглинг брос енд Барнъм енд Бейли съркъс“. От неговата управа съобщиха, че финансови причини са в основата на закриването му. Растящите разходи за поддръжка и спадът в продажбите на билети, особено след като бе забранено използването на дресирани слонове, един от гвоздеите в афиша, решиха съдбата на „Барнъм“.
Циркът, основан от Финиъс Барнъм, е първият който се придвижва с влак из САЩ. Той става известен не само със спектаклите си, но и с необичайните си експонати. Финиъс не случайно си спечелва прозвището „Краля на шарлатаните“, след като край шапитото показва гиганти от Исландия, жени от Патагония, джуджета, морски змии и други чудатости. Барнъм дори представя „русалка от Фиджи“ – торс на маймуна, към който е пришита опашка от риба.
„Барнъм“ е първият цирк с три писти и за пръв път в историята използва електричество. През годините той се прославя като най-големият цирк в света.
Гвоздеят в програмата му беше дресурата на азиатски слонове.Но защитниците на животните успяха да се наложат и циркът ги изтегли от програмата през месец май 2015 година. На „Барнъм“ му предстоят още 35 гастрола в различни градове на САЩ, преди окончателно да спусне завесата на 21 май в гр.Юниъндейл близо до Ню Йорк.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!