84 четения

200 дела по-малко в най-големия съд в областта, кражби и измами почти няма

Председателката Десислава Чалъкова: „За съжаление, хит станаха наркотиците и пияните зад волана“

ДЕЛАТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ РАЙОНЕН СЪД ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА СА НАМАЛЕЛИ С 200, а освен това вече почти липсват случаи на кражби и измами, констатира председателката на най-голямото съдилище в областта Десислава Чалъкова.

„За съжаление, хит станаха делата за притежание на наркотици и пияни зад волана. Може би хората престанаха да се оплакват от обири и измами“, каза още съдебната шефка, която управлява вече седма година. Тя и нейното семейство също са били обект на посегателство преди няколко години в къщата им в Буковец. Тогава изпечен крадец се промъкнал и задигнал всички медни съдове, които продал за скрап за 50 лева. После апашите били разкрити, задържани и осъдени.

Оказало се, че групата е действала и в други имоти, а съдия Чалъкова не е предявила иск за обира, но казва, че всяка жертва на посегателство се чувства ограбена и наранена, независимо от това какво е било откраднато. Това е била единствената среща на съдия Чалъкова с бандити като потърпевш и се надява да е последната, но казва, че магистратите са обикновени хора и не са застраховани от нищо. 43-годишната шефка във ВТРС е щастлива, че в институцията има много млади колеги и най-после съдиите са 19 – толкова, колкото са необходими. Екипът от съдии и служители не само работи, но и умее да се разтоварва с различни инициативи, чието модерно наименование е тийм билдинг. Освен това съдия Чалъкова изрежда куп мероприятия, които са направени в това съдилище през изминалата година и все в полза на гражданите.

СПОРЕД СТАТИСТИКАТА НА ВТРС ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА ВСИЧКИТЕ ДЕЛА СА БИЛИ 6485, от които са приключени 6028. Завършилите с присъди наказателни производства са били 80 с 353-ма осъдени, от които непълнолетните са 12.

Съдът е върнал на прокуратурата за доразследване 12 дела, което е почти двойно повече от предходната година.

„Връщането не е произволно и ние не го правим напук! Когато обвинителният акт не отговоря на закона и има пропуски, ние сме длъжни да не дадем ход на делото. При съдебното следствие трябва да съберем доказателства, за да установим изложеното от прокурора. Съдът трябва да прецени правилна ли е квалификацията, това ли е лицето, което трябва да съдим, как са събрани доказателствата“, коментира съдия Чалъкова.

Въпреки върнатите случаи на прокуратурата 259 наказателни дела са приключили със споразумения, а 63 с глоби. От делата с предложени за одобрение от прокуратурата спогодби с подсъдимия съдът е отказал две, което също е необичайно за Темида. В единия куриозен случай е предложен за съд човек, който не бил извършител на престъплението. Как в такъв случай да осъдя лице, което не е бандит, пита съдия Чалъкова, която е била докладчик по въпросния случай и е отказала споразумението на прокуратурата. Тя признава, че за нея този сюжет е бил потресаващ, защото става въпрос за възрастен човек, който е бил изправен на подсъдимата скамейка, без да има каквато и да е вина.

РЕКОРДНИ СЪДЕБНИ ТАКСИ СА ВЛЕЗЛИ ПРЕЗ РАЙОННИЯ СЪД В държавната хазна по няколко дела между търговски дружества, но от тези пари по закон за съдилищата у нас не остава нито стотинка. Над 300 000 лева са събрали и държавните съдия-изпълнители във В. Търново, от които половината са в полза на граждани. Близо 4000 лева са парите, които са влезли в бюджета от нашенци, осъдени за различни случаи в чужбина. Своеобразен е рекордът по изпълнителни дела срещу родители за неплатени издръжки и сумата е близо 100 000 лв.

Нели СУКОВА

Един коментар за “200 дела по-малко в най-големия съд в областта, кражби и измами почти няма

  • 16.01.2017 в 19:24
    Permalink

    Гнили и прогнили ябълки само „Умерена коалиция“ или лустрация като в Румъния ще ви оправи. Наредени пред трапа …

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!