81 четения

87-годишен майстор на кайсиева ракия спечели конкурса на дружество „Трапезица“

44 вина, 17 ракии и 15 кулинарни изкушения участваха в надпреварата

19-ГОДИШНИ БЪДЕЩИ ГОТВАЧИ И 87-ГОДИШЕН МАЙСТОР РАКИДЖИЯ СПЕЧЕЛИХА НАГРАДИ В традиционния кулинарен конкурс на Туристическо дружество „Трапезица – 1902”, посветен на Деня на производителя.

Кайсиевата ракия на 87-годишния Цоньо Цонев от Велико Търново спечели заслужено първото място в категорията на ракиите. На второ място журито класира ракията от сини сливи на Станчо Русев, а на трето – тази от грозде на Божан Божанов.

При червените вина първо е виното на Атанас Атанасов, който е ползвал закупено грозде. На второ място е Стоян Чомаков и на трето – мерлото на Венелин Алтънов от Сухиндол. Двамата са производители.

Стоян Алтънов обра наградите и в категорията „Бели вина”. Той е победител с розето си и е втори с бялото си вино. На трето място е Недко Христов, чието вино е направено с купено грозде.

В две категории се състезаваха и произведенията на кулинарите. В категория „Сладкиши“ победител стана тортата „Бисквитено ягодово изкушение“. Майстори на тортата са Николай kulinari (2)Калушков и Никола Йорданов. И двамата са ученици в 12-и клас в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. На второ място комисията класира Светлана Кочева с нейния виенски сладкиш, а на трето – печената тиква, пълнена със сушени плодове, на Борис Борисов.

В категорията „Традиционни ястия“ шампион стана Таня Терзийска, която участва с телешки жили по горнооряховски. Втора се класира Изабела Ангелова с пълнена патица, трета – Кина Николова, която участва с боб със зеле и пръжки.

44 ВИНА, ОТ КОИТО 10 БЯХА БЕЛИТЕ И РОЗЕТАТА, 17 РАКИИ И 15 КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ДЕГУСТИРАТ членовете на двете комисии, за да решат кой се е справил най-добре. Външния вид, консистенцията, вкуса, аромата, дори цвета на ястията оценяваха членовете на кулинарното жури. Те трябваше да преценят кой най-добре се е справил с избраната рецепта, дали ястието е достатъчно добре изпечено и овкусено, дали правилно са подбрани подправките и пасват ли точно на месото и помежду си.

Татяна Панайотова и Веска Василева, учители в Професионалната гимназия по туризъм, и главният готвач Марко Генджов оценяваха кулинарите. Сред тази група състезатели бяха и най-младите участници в конкурса. „Гордост е за нас, че спечелиха точно учениците ни, защото това е мотивация за тях, а и доказателство, че когато работят добре, трудът им винаги ще бъде възнаграден”, каза г-жа Панайотова, след като организаторите разсекретиха имената на участниците. Учителката обясни още, че и двете момчета вече работят. Никола е сладкар в „Асеневци”, а Николай – барман-сервитьор в парк-хотел „Дряново”.

Тийнейджърите успяха да изпреварят доста свои възрастни колеги и тортата им обра овациите на всички присъстващи. Тя беше по-добра от ментовите петифури и енергийните бонбони на Снежана Боянова, от тортата с маскарпоне и извара, приготвена от Елена Стефанова.

Освен богатото разнообразие от сладкиши в кулинарното състезание имаше и няколко вида питки, както и домашно приготвени мезета, които, дори и да не спечелиха титлата, обраха овациите на присъстващите.

„Ракиите тази година бяха по-малко от обичайното, но пък участниците се бяха справили доста добре. Много съм впечатлен и от вината, които дегустирах. От година на година установявам, че българите работят по технологии, наследени от бащи и дядовци, или пък сами се образоват. Но спазват всички технологични процеси и се стремят да получават качествена напитка”, коментира шефът на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. След това допълва, че най-честата грешка на родните винари е, че използват стари бъчви, които не изчистват добре от предишните реколти. „Липсата на добри условия за съхранение на гроздето също се отразява върху виното. Ако не се спазват оптималната температура, влажността, чистотата в помещението, виното няма да се получи. Върху напитката се отразява и това, че хората не използват подходящите консумативи”, допълва инж. Стоянов.

Заедно с него миналия ден вината и ракиите журираха още двама инженер-технолози – Димитър Димов и Петър Кънев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “87-годишен майстор на кайсиева ракия спечели конкурса на дружество „Трапезица“

  • 16.01.2017 в 13:08
    Permalink

    Много е хубаво с такива новини да бъдат пълни вестниците. Поздрави на всички участници.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!