19 четения

Бивша учителка мете улици за 47 лв. на месец, строител инвалид събира нощем кашони и бутилки

Кухнята за бедни – шанс за оцеляване на 75 търновци

75 души получават всеки делничен ден топла храна от Социалната трапезария във Велико Търново. Зад сухата статистика стоят десетки човешки истории и драми. Повечето от хората се познават помежду си, защото ползват услугите на кухнята от години. Влизат тихо, разменят по някоя дума и поемат обратно към дома с купичките, пълни с дневната порция. Сред тях има много инвалиди, борещи се да оцелеят с нищожните си пенсии, самотници и хора без никакви доходи. За повечето това е и единственото хранене за деня.

„Благодарение на тази храна оцелявам, иначе не знам какво бих правила“, споделя бивша учителка по български език и литература, която ползва услугите на трапезарията от октомври миналата година. Признава, че доходите й са 47-те лева на месец, които получавала от общината по една от програмите за заетост, чистейки улиците. Това е единствената работа, която успява да си намери, макар че е минала редица курсове за преквалификация. Но хората на нейната възраст не са търсени кадри и затова не успява да си намери работа. Надява се и тази година да я включат в програмата, защото няма възрастта за пенсия и не може да разчита на други доходи”, споделя 58-годишната жена. Бърза да си тръгне и казва, че се притеснява от положението, в което е изпаднала, и никога не е вярвала, че може да стигне дотук.

Докато си взима дневната дажба, до нея в трапезарията се нарежда и 66-годишният Стефан Симеонов, който получава храна от там от две години. Мъжът споделя, че живее сам, след като съпругата му починала. „Тя беше целият ми свят, беше по-хубава и от живота. Сега съм сам“, споделя мъжът. Разказва, че след смъртта й се затваря в себе си и спира да общува с хората. Има деца, които не е виждал от години, и няма на кого да разчита за помощ. Съдбата му е близка до тази на много други несретници. Повече от 20 години работи в строителството, но след тежка операция е инвалидизиран и освидетелстван от ТЕЛК, трета група, с 58% инвалидност. Не успял да се яви за преосвидетелстване и загубил възможността да получава обезщетение за това, че е инвалид. „Нямам възможност и пари да го направя. Много трудно ще си възстановя групата, трябва да ходя до София, да лежа в болница, как да стане“, чуди се Стефан. Живее с минималната пенсия от 145 лв. За да се изхранва, нощем излиза да събира кашони и бутилки в града. „Студено е, ама няма как. Излизам около 1 – 2 часа през нощта, когато няма никой. По това време сме само аз и още двама мъже, а през деня сме 42-ма. Затова ходя нощем, да изкарам 2 – 3 лева. Лятото е по-лесно, тогава и повече пари се взимат“, разказва възрастният мъж. Преди 2 години от борсата го пратили да работи в Малки чифлик като строител, но собственикът не му платил. Излъгал няколко човека. Стефан решава да заведе дело срещу него и дори успява да го осъди. Оказало се обаче, че бизнесменът дължи 8000 лв. на НАП и докато не се издължи на държавата, Стефан, който има да получава 3000 лв., не може да си вземе парите.

„За да заведа делото, успях да събера 2000 лв. само от кашони. Спестявах всеки лев, нищо не харчех. Обаче ей го, нищо не стана“, ядосва се мъжът. Негов познат пък го измамил, взимайки му малкото земеделска земя, която притежавал, и съвсем останал без нищо. И макар че живее в крайна бедност, не оставя другите като него, изпаднали в нужда. „Като мога, помагам. Има една жена, която няма никакви доходи, и затова й давам по някой лев. Или като ми поиска някой да му дам пари, я за цигари, я за хляб, давам. Аз за мене си нямам, ама помагам, жал ми е“, споделя Стефан. А мечтите на възрастния мъж са простички. Това, което най-много иска, е да направи ремонт на жилището си. И да може да работи, за да изкара някой лев. Защото на чудеса отдавна не вярва и животът го е научил да разчита само на себе си.

Весела БАЙЧЕВА

2 коментара за “Бивша учителка мете улици за 47 лв. на месец, строител инвалид събира нощем кашони и бутилки

 • 17.01.2017 в 13:48
  Permalink

  Още хора, които могат да бъдат предложени в „Holiday Heroes е благотворителна организация, която подкрепя социално слаби семейства, възрастни хора, самотни майки и хора с увреждания, като доставя до домовете им храни и продукти по най-светлите български празници. Holiday Heroes е идея и кауза – видимата нишка, която от 2012 г. насам свързва българския бизнес с обикновения човек.“
  Но това трябва да се направи от редакцията на вестника, дано поне един от всичките пъти, в които Ви приканвано да го направите, да сте го направили! https://holidayheroes.bg/

  Отговор
 • 17.01.2017 в 16:06
  Permalink

  Особенности на индивида, има си институции за това, защо ни занимавате?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!