89 четения

Военният университет показва най-добрите снимки от конкурса за метеорологични и природни явления

40 СНИМКИ НА ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВЯ НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. Фотографиите са подредени във фоайето на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков“ и са най-сполучливите снимки от второто издание на фотоконкурса на тема „Интересни метеорологични и природни явления“. Идеята за това състезание е на Националния военен университет „Васил Левски“. Тази година в конкурса са участвали курсанти и студенти от трите факултета на НВУ, студенти от Велико Търново, София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и др. и ученици от повече от 25 училища от В. Търново, Габрово, Разград, Павликени, Лясковец и др. Повече от 200 снимки са получили организаторите. Фотосите са класирани в две категории според тематиката – „Интересни метеорологични явления“ и „Природни феномени, образувани под въздействието на метеорологични явления“, и в още две според възрастта на участниците.

14 ученици, студенти и курсанти от областта са сред отличените. В категорията „Курсанти“ награди са получили Деница Иванова – IV курс, с творба „Горска приказка – КК „Боровец“, Николай Бойчев – V курс, за снимката „Дъждовно Търново и капка любов“, Таня Данева – IV курс, с фотографията, наречена „Облаци над язовир „Кърджали“, Борислав Тодоров – V курс, с творба Solis occasum и Марин Илчев – IV курс, с творба „Красивата локва“.

Наградената снимка „Горска приказка“ на Деница Иванова.
Наградената снимка „Горска приказка“ на Деница Иванова.

В категорията „Студенти“ журито е дало награда на Ивелина Ненова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ за нейната снимка „Светлина през облаците“. При учениците отличия са получили Пламена Ненова от СУ „Максим Райкович“ – Лясковец, за „Буйни поточета“, Габриела Тасич от СУ „Бачо Киро“ в Павликени за творбата й „Залез в Ахтопол“ и Цветелина Мошева от ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново за фотографията й „Слънце, облаци, луна“.

В категорията „Природни забележителности“ отличията са за Йоанна Бакалова от СУ „Бачо Киро“ в Павликени за снимката й „Врата в морето – остров Гозо“, Пламена Гранжан от НВУ „Васил Левски“ за „Ореолът“, Ивелина Ненова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, която е участвала с творба „Синьото око“, Ивона Ярославова – СУ „Максим Райкович“ в Лясковец, за „Стъпаловидния кристален водопад край Крушунските водопади” и Димитър Иванов, възпитаник на ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново, за „Дъжд над Велико Търново“.

Следващото издание на конкурса ще бъде обявено през есента. А дотогава Военният университет ще организира още едно състезание – за постери, посветено на Международната година на големия учен Исак Нютон. Конкурсът е за ученици, студенти и курсанти от цялата страна, които могат да разказват по оригинален начин за живота, откритията и наследството на Нютон.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *