13 четения

Жителите на Молдова са първенци по пиене

Ако на британците, които съблюдават Сухия януари – месец на алкохолно въздържание, им е дошло до гуша да странят от чашката и вече планират почивка със запои, най-подходящата за целта е Молдова. Интерактивна карта, изготвена от британския сайт Vouchercloud показва, че жителите на източноевропейската страна са първенци по консумация на чист алкохол, пише в. „Дейли стар“.
Картата свидетелства, че на източноевропейците им е „най-слаб ангелът“ по отношение на пиенето – след жителите на Молдова, които консумират внушителните 17,4 литра чист алкохол годишно или еквивалент на 178 бутилки вино на глава от населението, най-отявлени пиячи се оказват обитателите на Литва, Беларус и Русия.
Пети по годишна консумация на чист алкохол са чехите.
Британците могат и да се мислят за сериозни пиячи, но според картата те дори не попадат в Топ 10. Жителите на Острова изпиват 12 литра чист алкохол годишни или еквивалент на 408 халби бира на глава от населението – „постижение“, отреждащо им 17-о място в света по пиене. Следват ги американците с годишна консумация от 9 литра чист алкохол „на калпак“.
На обратния полюс са страни, в които продажбата и консумацията на алкохол са ограничени по религиозни причини, като например Кувейт и Пакистан. Жителите на тези държави изпиват едва 100 милилитра чист алкохол годишно – еквивалент на бутилка вино.
Картата е изготвена на базата на данни за периода от 2010 до 2015 г. на Световната здравна организация.
Топ 10 на страните според годишното потребление на чист алкохол включва:
1. Молдова – 17,4 литра на глава от населението
2. Литва – 17,1 литра
3. Беларус – 16,2 литра
4. Русия – 14,5 литра
5. Чехия – 14,1 литра
6. Украйна – 13,9 литра
7. Андора – 13,8 литра
8. Румъния – 12,9 литра
9. Сърбия – 12,6 литра
10. Австралия – 12,6 литра.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *