8 четения

За да не осъмват родители на опашки, приемат заявления за записване в детските градини

ЗАПОЧНА ПРИЕМЪТ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Срокът за това е чак до 30 април, затова не е нужно родителите да осъмват пред детските заведения, припомня директорът на дирекция „Образование“ в общината Пенка Игнатова.

819 са тригодишните деца в общината, които се очаква да постъпят в първа група през есента. 676 от тях са регистрирани по настоящ адрес във Велико Търново. Миналата година в общинските забавачки са влезли 823 момичета и момчета.

От началото на годината общината въведе нова наредба за прием в детските градини. Тя синхронизира условията и реда за записване на малчуганите във всички 13 детски заведения. Адресната регистрация е първият критерий, според който ще става записването на децата. Той беше водещ и досега в правилата, които всяка забавачка си имаше, така че кой знае какви размествания няма да настъпят, категорични са от общинската администрация. След това с предимство ще се ползват децата със специални образователни потребности, сираците и полусираците, многодетните семейства. Ако семейството вече има друго дете, записано в съответната детска градина, това също ще им носи точки. „Постарахме се да въведем ред, който да даде сигурност и спокойствие на родителите, че децата им ще бъдат записани в най-близката до дома им по адресна регистрация детска градина. Което не означава, че детското заведение няма да може да приема деца и от други квартали, но това ще става само след като са настанени всички деца от района“, обяснява Пенка Игнатова.

За улеснение на родителите от общината са изработили бланки на заявления за участие в класирането, за записване и отписване. Класирането ще става от 1 до 15 май. От 16 до 30 май списъците с класираните деца се представят в общината, а на следващия ден – 1 юни, те ще бъдат залепени на видно място в учебните заведения и ще се публикуват на сайта на общината. Записването ще се извършва от 1 до 15 юни, а свободните места ще се публикуват на 16 юни.

Новата наредба обаче има регламентирани и глоби за родители, които не са записали децата си в предучилищните групи. Наказанието е от 50 до 150 лв. При повторно нарушение глобата скача от 100 до 500 лв. Средствата, събрани от глобените родители, ще постъпват в специален фонд и ще се харчат само за развитие на детските градини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!