82 четения

Много големият телескоп в Чили ще търси подходящи за живот планети в Алфа Кентавър

Много големият телескоп на Европейската южна обсерватория ще бъде модифициран да търси по-ефективно потенциално обитаеми планети в най-близката ни звездна система Алфа Кентавър, предаде Ройтерс.
Обсерваторията подписа споразумение с ръководителите на проекта „Breakthrough Starshot“. Неговата цел е да изследва космоса с хиляди миниатюрни апарати, които да стигнат до звездната система и да изпратят оттам снимки. Инициативата е на милиардера Юри Милнър и физика Стивън Хокинг. Тя ще осигури финансиране за оборудване на Много големия телескоп, което да работи в средата на инфрачервения спектър. С него телескопът ще открива по-успешно слабо виждащи се планети.
Подобрението ще намали ярката звездна светлина, която скрива неясните планети. По този начин ще се повишат шансовете те да бъдат открити.
Интересът към Алфа Кентавър се повиши, след като учените обявиха, че са открили подобната на Земята екзопланета, орбитираща около звездата Проксима Кентавър.
По-големи телескопи като Извънредно големия телескоп, чието изграждане е планувано за 2020 г., ще предоставят на учените повече информация за броя и произхода на екзопланетите.
Европейската южна обсерватория е междуправителствена астрономическа организация, подкрепена от 16 страни в Европа и Южна Америка, със седалище в Чили.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *