78 четения

На 17 и 18 януари почитаме св. Антоний и св. Атанасий. Икони и стенописи на светците съхранява Регионалният исторически музей

ЦЪРКВАТА ЧЕСТВА ПАМЕТТА НА ДВАМАТА СВЕТЦИ АНТОНИЙ И АТАНАСИЙ НА 17 И 18 ЯНУАРИ. ШЕСТ ИКОНИ НА СВЕТИ АНТОНИЙ, СТЕНОПИС И ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ НА СВЕТИ АТАНАСИЙ пази във фондовете си Регионалният исторически музей.

Едно емблематично изображение е експонирано в лаврата „Св. Четиридесет мъченици“ на град Велико Търново. Това е оригинален средновековен стенопис, илюстриращ посещението на св. Антоний Велики при св. Павел Тивейски. Този сюжет е свързан с монашеските среди в Търновград и е израз на високохудожествен стил и майсторство, разказва д-р Пламен Събев от отдел „Християнско изкуство“ в музея в старата столица. И след това допълва, че с името на свети Атанасий е свързана и една от особено ценните икони на търновския музей. Една от най-старите икони е от XVII век и изобразява великия църковен архиепископ на Александрия, седнал на трон и благославящ.

В Регионалния исторически музей във В. Търново се съхраняват и двустранни проскомидални икони. На една от тях виждаме образите на св. Атанасий и св. Кирил, архиепископи на Александрия. „Проскомидални икони означава буквално икони за поклонение. Ние имаме само четири такива, едната от тях е намерена в Арбанаси. Това са изключително редки изображения, затова са толкова ценни за нас”, обяснява д-р Диана Тотева, уредник на отдел „Християнско изкуство”. Иконите са различни с това, че са двустранно грундирани и са изработени с темперни бои. Тези икони следват празниците в църковния календар и едната от тях е „Кръщение Христово”, което предхожда точно Атанасовден. Поклонението пред тези проскомидални икони се е извършвало по специален ред. Те са били изваждани само в деня на празника, за да се докоснат до тях миряните.

Иконописците рисуват свети Атанасий обикновено в епископски одежди, а свети Антоний в цял ръст с монашески одежди. Атанасий е роден в края на III век и бил за времето си велик автор на богослужебни книги. Той е написал и житието на свети Антоний Велики, който пък е роден в края на III век.

В Арбанаси има църква от XVII век, която носи името на свети Атанасий. На западната стена в преддверието на този храм е запазен стенопис с неговия образ. Възрожденската църква „Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново първоначално също е носила името на свети Атанасий.

С. БОЯНОВА

Сн. РИМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *