78 четения

От 322 села в областта само в 10 има аптеки

САМО 10 ОТ ОБЩО 322 СЕЛА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ИМАТ АПТЕКА, ПОКАЗА НАША ПРОВЕРКА. В община Велико Търново това са Вонеща вода, Ресен и Самоводене. Дори в село Арбанаси, което е често посещавана туристическа дестинация, все още няма разкрита аптека. Такива обекти има само в село Караисен, община Павликени, в Кесарево в община Стражица, Джулюница в община Лясковец, Масларево и Полски Сеновец в община Полски Тръмбеш и свищовските Хаджидимитрово и Овча могила.

В Регионалната здравна инспекция са регистрирани 89 аптеки, но сключилите договор за работа със РЗОК са значително по-малко – 60. Най-много са аптеките в община Велико Търново – 29, в Горна Оряховица 13, в Павликени – 5, Свищов и Елена – с по 3, и по две в Лясковец, Полски Тръмбеш и Стражица. Само една функционира в Златарица, а най-малката община в областта Сухиндол изобщо не разполага с аптека. В същото време България е на второ място в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението – по един обект на 1900 жители, докато в Дания съотношението е една аптека на 15 000 души. Причината за неравенството е, че в европейските страни има регулация, за разлика от България, където на практика всеки може да открие аптека. Естествено, това става в градовете, тъй като печалбите са значително по-големи и за собствениците се оказва неизгодно да отворят аптека в малките населени места. Единственият вариант за възрастните хора са техните близки, които ги снабдяват с илачите, или кметовете, които често изпълняват и тази функция.

„Идеята за т. нар. мобилни аптеки няма как да се случи, защото, не само че не е редно, но и няма как да се осъществява контрол върху това как се отпускат лекарствата. Подобна практика няма в нито една държава в ЕС”, обясни магистър-фармацевтът Евгени Маринов, председател на Регионалната колегия на фармацевтичния съюз във Велико Търново. Идеята за вендинг апаратите за лекарства според него е добра, но такива устройства има единствено в София и Враца, но пък наборът от лекарства, които се предлага, е много малък, основно аналгетици и мазила. Според него единственият вариант за жителите по селата е разкриването на филиали на някои от големите вериги, за да се осигури достъп на хората до медикаменти.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!