11 четения

Павианите издават звуци, подобни на гласните, които произнасят хората

Павианите издават звуци, сравними с произнасяните от хората гласни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Говорът е сред големите привилегии на човека, но произходът и еволюцията му все още не са напълно изяснени.
Френски учени изследвали 1400 звуци, издадени от 15 павиана от Гвинея, които живеят в резерват за примати в Русе сюр Арк във Франция. Групата павиани се състояла от мъжки и женски екземпляри, както и потомството им. Издадените от тях звуци били записани, докато се опитвали да комуникират помежду си. Учените констатирали, че павианите издават звуци, сравними с произнасяните от хората гласни.
„За пръв път установяваме това за примат, различен от човека“, заяви Жоел Фаго от Френския център за научни изследвания.
Откритието оборва широко разпространената теория, която свързва издаването на ясно разграничени едни от други звуци с все по-ниското разположение на ларинкса, наблюдавано при еволюцията на Хомо сапиенс. Щом като павианите, при които ларинксът е разположен по-високо в сравнение с този при хората, могат да произнасят гласни, защо това да не е било по силите на предците на Хомо сапиенс?
„Получените резултати навеждат на мисълта, че човешкият говор има далеч по-дълга от предполаганата еволюционна история“, отбеляза Фаго.
Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!