77 четения

Проф. Мая Константинова: „Превенцията срещу затлъстяването започва още през бременността“

ДИАБЕТЪТ И ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ЕНДОКРИННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ОТ КОИТО СТРАДАТ ДЕЦАТА. Това е световен проблем и България не прави изключение от статистиката, показват редица изследвания. По данни на Световната асоциация за изследване на затлъстяването в България има 224 898 деца в училищна възраст, които са с наднормено тегло. От тях 58 370 са със затлъстяване, което означава, че 26.20% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло. Затлъстяването засяга всички органи и системи в тялото и може да отключи диабет.

„Около 1500 деца в България страдат от диабет тип 1 и това, което прави впечатление, е, че се увеличава честотата при най-малките – при децата под 6 и дори под 4 години. В световен мащаб всяка година се наблюдава увеличение с 3% на децата под 18 години, които страдат от диабет тип 1. Смята се, че една от причините е нездравословната среда, в която живее „модерният” човек. Част от нещата зависят от семейството, друга част не, но това, което можем да направим, е да подобрим начина на живот на нашите деца. Грижата за това трябва да започне още по време на бременността с поддържане на едно здравословно тегло“, категорична е проф. д-р Мая Константинова завеждащ отделението по диабет към УСБАЛ по детски болести и председател на Националното сдружение по детска ендокринология. Спред проф. Константинова здравословното качване на килограми по време на бременност е между 10 и 13 кг. Не по-малко важен се оказва и начинът на раждане, тъй като появата на бебето на бял свят чрез секцио нарушава т. нар. микробиом. Естествено родените бебета приемат изобилие от ценни и полезни бактерии при преминаването си през родовия канал на майката. Тези микроорганизми укрепват имунната система и поставят начало на правилната колонизация на чревния микробиом, докато при секцио бебетата се раждат в стерилна среда и първите микроорганзими, които попадат в тях, са болнични бактерии и бактерии от хора, различни от тези на майката.

Храненето на бебето също има съществена роля за развитието му. Безспорно най-добрата храна за новородените е майчината кърма. Кърменето трябява да продължи до края на първата годинка на детето, а захранването да бъде въведено около 4-ия месец, тъй като нуждите на бебето не могат да бъдат задоволени само от кърмата. „Нека да спазваме нормите на захранването, които бяха в средата на 20-и век, и да не залитаме към крайности. С порастването на детето родителите трябва да продължат с балансираното и здравословно хранене. А това означава подрастващите да приемат мляко поне 2 чаши на ден, както и млечни продукти. Мазните и калоричните храни трябва да бъдат намалени до минимум“, допълва проф. Константинова. Според нея е изключително важно също двигателното развитие на децата, които трябва да спортуват и да се движат достатъчно, вместо да прекарват целия ден зад чина в училище и след това пред телевизора или компютъра у дома. Не на последно място е и пълноценният сън, който има важна роля за имунитета и е част от профилактиката на диабета и затлъстяването.

„Децата не бива да си лягат по-късно от 21,30 – 22,00 часа, а не в 01,00 часа, както правят много тийнейджъри. Тогава има една нормална хормонална обмяна в организма, а сънят е важен и за централната нервна система. Затова винаги казвам да се върнем към начина на живот на нашите майки и баби, те са се движили, работили са, учили са достатъчно, чели са книги, хранили са се правилно“, допълва проф. Константинова.

Според специалистите наличието на затлъстяване не винаги може да се прецени „на око” и затова препоръчват редовно да се прави профилактично измерване на растежа на децата (тегло, височина, обиколка на талията) поне веднъж годишно, а не само при съмнение за проблем.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!