21 четения

Търновският политолог Мирослав Евтимов: „Най-доброто, което могат да свършат още сегашните депутати, е да си направят обща снимка за спомен“

Преподавателят във ВТУ предрича минимална разлика между ГЕРБ и БСП на предсрочния вот

„ПРОМЕНИ В ИЗБОРНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО В РАМКИТЕ НА ОТИВАЩИЯ СИ ВЕЧЕ 43-ТИ ПАРЛАМЕНТ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ. Ако това се случи, те ще бъдат претупани, а такова нещо вече сме наблюдавали в предишни парламенти, когато едва ли не накрая, в рамките на няколко дни се опитват да се правят някакви драстични промени, които не водят до нищо добро“.

За това е категоричен преподавателят по политология от ВТУ Мирослав Евтимов, който коментира пред „Борба“ предсрочните парламентарния избори напролет. Според него намерението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарната система преди този вот е популизъм, но с уговорката, че следващото Народно събрание трябва да се заеме със сериозни промени, за които и проведения референдум бе категоричен. По думите на Евтимов, единственото, което все още може да направи настоящият парламент, е… депутатите да си направят обща снимка за спомен.

„ВСЕ ОЩЕ КАТЕГОРИЧНО МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ НЯМА ЕДНА ДОБРА, СЪВЪРШЕНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА, която наистина да отразява най-добре и най-точно волята на избирателя и която да не крие съответните недостатъци и разбира се, съответните опасности при прилагането. Затова някои държави са предимно със смесена система. Те се опитват да балансират между плюсовете на едната и на другата и да има по-малко недостатъци. Няма как и нашите политически партии също да имат единно консенсусно мнение, но тук считам, че всички трябва да се съобразят с волята на народа, на суверена, тъй като той се произнесе в тази посока. Референдумът, организиран от „Шоуто на Слави Трифонов“, получи голям вот на подкрепа и тук, независимо дали някои са били привърженици на БСП, на „Реформаторския блок“ или на някои от партиите в блока – СДС, ДСБ и т.н., дали на ГЕРБ, виждаме, че масово една голяма част от българския избирател иска промяна на механизма на гласуване“, допълни още търновският политолог. Той бе категоричен, че всъщност изборната кампания изобщо не е спирала, тъй като страната ни в последните години е в непрекъснат цикъл от провеждане на избори. Според него и ГЕРБ, и БСП ще търсят по-самостоятелно участие на вота, въпреки че социалистите вече заявиха, че обмислят коалиционен формат, близък до традиционния, с който се явяват на национални избори. Винаги в тези коалиции обаче червените са доминирали, но този път не е изключено те да участват сами, за да демонстрират увереност в себе си и стремеж към властта. Според Евтимов ДПС също ще участват сами, а „Обединените патриоти“ ще повторят коалиционната си формула от президентските избори миналата есен. Възможно е към тях да се присъединят и някои по-малки патриотични формации, независимо дали са партии, или обществени организации. Политологът прогнозира още, че десницата извън ГЕРБ може да има две или дори три писти, групирани около новата партия на Христо Иванов „Да, България“ и ДСБ, както и около стария „Реформаторски блок“.

„Интересно е и каква ще бъде позицията на АБВ след конгреса – дали ще търсят партньорство с БСП, или самостоятелно участие, или пък ще основат коалиция, в която ще доминират. Като цяло допускам, че и този път на българския избирател ще бъдат предложени значителен брой състезатели“, коментира още Евтимов. Той сподели, че има много интересна тенденция в българския политически живот.

„Почти винаги се създава някакъв голям шум върху образуването на новите политически партии, които за известно време фигурират в българското политическо пространство, а след това или се маргинализират, или престават да съществуват. Ако направим една статистика от 2 – 3 години назад, ще видим една поява на сравнително различни политически субекти, които в крайна сметка се оказват с неголяма тежест“, припомни още Мирослав Евтимов. Според него в следващото Народно събрание може би разликата между ГЕРБ и БСП ще е твърде малка.

„Допускам почти равенство между тях, което ще им даде възможност да водят някакви разговори за коалиционно управление и сформиране на бъдещо управление. Категорично вътре ще бъдат „Обединените патриоти“, ДПС, а допускам и появата на минимум един десен проект, било то „Реформаторския блок“ или нещо подобно на него, което ще е около ДСБ. По-голямата част от традиционната десница сякаш симпатизира точно на ДСБ и на коалиция около нея, тъй като блокът се обезличи доста в партньорството си с ГЕРБ. Интересно е дали бизнес форматът около Веселин Марешки ще успее да прескочи бариерата от 4%. По някои прогнози до момента я прескача, но аз не съм много сигурен. Защото едва ли отрицателният вот, който той ще успее да канализира, и разочарованието от останалите партии ще отидат точно към такъв проект. Нещо повече – тук не говорим само за самата личност Марешки, а за кандидатите, които ще бъдат в листите на политическия му проект. Доста сложна конфигурация ще се окаже бъдещото Народно събрание и аз допускам още веднъж избори за парламент. Ако това се случи, няма нищо страшно, тъй като подобна тенденция сме виждали в редица други държави с доста стара и напреднала демокрация – Гърция, Италия и т.н. Като споменах сравнението с Гърция и Италия, трябва да кажа, че имаме един голям проблем – в тези държави често виждаме избори, но в тях има реално работеща икономика. Предсрочните парламентарни избори не дават толкова негативно отражение върху икономиката на тези държави. Докато при нас бюрокрацията, с която е обвързан политическият механизъм, категорично рефлектира върху бизнеса и икономиката. Най-лошото е, че политическите негативни тенденции се отразяват и в икономиката на страната, която е в пълна катастрофа и огромен катарзис. Това е по-големият проблем и това е по-страшното за българина, отколкото дали ще прави често избори, най-вече и предсрочни за парламент“, бе категоричен Мирослав Евтимов.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!