18 четения

17 януари: До края на седмицата остава облачно и с превалявания, ще се образува нова снежна покривка

През нощта ще бъде облачно, с превалявания от сняг. Ще духа слаб вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 5 и минус 2. За В. Търново се очаква минимална температура минус 3 гр. През деня ще бъде облачно, на места с превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат около минус 2 – плюс 1. За В. Търново се очаква максимална температура минус 1 гр. Атмосферното налягане ще се повишава. Над централните и западните части на Стара планина ще бъде облачно и на места ще превали сняг. Ще духа умерен до силен вятър от източната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 3 гр., а на 2000 м около минус 8. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 18.8 гр. през 1993 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 16.9 през 1912 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 44 минути и ще залезе в 17 часа и 12 минути. Фаза на Луната: пет денонощия след пълнолуние.

До петък времето ще бъде облачно, с превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. По-значителни снеговалежи и нова снежна покривка около 10-15 см се очакват в централните части на Северна България в сряда и четвъртък. На места там ще се образуват преспи и навявания. В събота и неделя ще има променлива облачност и слаб до умерен вятър от изток-югоизток. В понеделник се очаква облачно време със слаби превалявания от сняг. Вятърът ще се задържи от източната четвърт и ще отслабне.

От днес се очаква постепенно захлаждане. Минималните температури ще бъдат от минус 7 до минус 4, в местата с котловинен характер на релефа до минус 10. Максималните – между минус 5 и минус 2. В събота и неделя времето ще се задържи хладно. Минималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10, в местата с котловинен характер на релефа до минус 19 – минус 20. Максималните ще бъдат между минус 4 и минус 1. В понеделник се очаква затопляне. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 4. Максималните ще бъдат между минус 2 и 1.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *