14 четения

93-годишна дадена на съд вместо внука си за отглеждане на канабис

Баба Донка Сидерова от Иванча събирала сухи стръкове по нивите да си вари като едно време цяр срещу рак

ЗА ПРЪВ ПЪТ РАЙОННИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТКАЗА НА ПРОКУРАТУРАТА одобряване на предложено споразумение за заловен при отглеждане на канабис подсъдим. При всичките сключени 259 спогодби за м. г. този случай остава единствен. Така Темида спаси 93-годишна от съд поради липса на доказателства за нейната вина и се опълчи на държавното обвинение, което не е обичайна практика. По време на съдебното заседание, при което трябвало да се одобри сключеното споразумение между баба Донка Сидерова от Иванча с прокуратурата, съдът изяснил, че тя всъщност прикрива внука си и иска да поеме неговата вина.

„Не може да осъдиш невинен човек за нещо, което не е извършил. Заради това отказах да одобря спогодбата“, заяви съдия Десислава Чалъкова, която освен председател на ВТРС е и докладчик по това дело. Прокуратурата приела без доказателства признанието на старицата, а всъщност лицето, което отглеждало растенията, бил нейният внук Деян, който живеел при нея. Количеството на канабиса пък е дребно, става въпрос за няколко стръка.

НАЙ-КУРИОЗНОТО ОБАЧЕ Е ПРИЗНАНИЕТО НА САМАТА БАБА ДОНКА, което окончателно помогнало съдът да откаже спогодбата. Съвсем чистосърдечно 93-годишната вдовица признава, че всъщност е събирала сухи съчки по нивите и си варила чай против рак, както е правила едно време и знае за това от баба си.

„Ами тук съм за някакви съчки, дето навремето им викахме коноп, правехме въжета от тях и чай против лошата болест. Този коноп го има навсякъде, по нивя и пътища. И аз си събрах и си сварих. На 93 години съм и явно съм виновна за тези сухи съчки, пък, като ще ме съдите, съдете ме…“, заявява баба Донка. Само заради тези признания на старицата, която досега не е осъждана, съдът обаче категорично е отказал да даде вяра на прокурорското обвинение в отглеждане на забраненото у нас растение.

СПОРЕД СЪДА, БАБАТА Е ИСКАЛА ДА ПРИКРИЕ ВНУКА СИ ДЕЯН и опитала да поеме неговата вина и да бъде осъдена. След отказа на Темида да осъди баба Донка прокуратурата още не е направила други постъпки за даване на съд на внука и делото се води прекратено. Според местни жители на Иванча баба Донка се е напатила много в този живот и дори не е разбрала, че я грози осъждане на тези години, като си признае вина за нещо, което не е сторила.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!