11 четения

Антики. Археолог притежава 40-годишна жигула с 36 хил. километра пробег

КОЛЕКЦИОНЕРСКА ЖИГУЛА НА 40 ГОДИНИ, НО ЕДВА НА 36 ХИЛ. КИЛОМЕТРА ПРИТЕЖАВА археологът доц. Мирко Робов. Съветското возило е в перфектно състояние, без петънце ръжда, независимо че е произведено в края на 70-те години на миналия век. Досега не му е правен никакъв ремонт, а собственикът е сменял единствено маслото, разказа самият той. Археологът никога не я е карал зимата, а откакто я има, е реализирал незначителен пробег, тъй като живее в центъра и обича да ходи пеша. „Винаги съм я държал в топъл гараж. През социализма подобна кола бе такава ценност, че даже като завалеше, тутакси я прибирах и я забърсвах с гюдерията. По 10 – 15 години се чакаше, за да си купиш нова кола. Аз лично имах вноска, която бяха направили родителите ми, и редът ми излезе след 10 години. Имах жигулата, преди да вляза в казармата, но започнах да я карам, като излязох“, разказва археологът.

„По онова време ние имахме гараж, но нямахме кола. Баща ми Иван Робов също обичаше да пътува с автобуси и освен това бе на ръководен пост и при нужда можеше да използва и служебен автомобил. Пуснаха обаче донос срещу него в партията, че имаме гараж, но не и кола. Така ми направиха вноска за жигулата“, спомня си Мирко. По онова време колата струваше 6600 лв.

„Много пъти съм имал възможност да продам жигулата си, даже и за много повече пари, отколкото моите родители са я купили, но едва ли някога ще го направя, защото ми е сантимент. Освен това тя вече има и колекционерска стойност“, разкрива археологът.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Антики. Археолог притежава 40-годишна жигула с 36 хил. километра пробег

  • 19.01.2017 в 1:09
    Permalink

    Маркучите се пукат с времето, защото гумата старее. Миналата година в autoscout24 се продаваше BMW произведено 1983г за 40,000 евро. На под 1000км.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!