8 четения

Жените раждат все по-малко деца в Европа

Процентът на бездетните жени в Европа непрекъснато се увеличава, особено в държавите от Юга, където „трудностите се натрупват“, най-вече икономическите, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени.
Броят на жените без деца сега все пак остава под пика от началото на 20-и век.
Учени от Националния институт за демографски изследвания сравниха честотата на безплодие сред европейките родени от 1900 до 1972 г. Всяка четвърта жена от родените в първото десетилетие на миналия век не е имала деца. За жените, родени след 1970 г., пропорцията е една на седем (14 процента).
Първата световна война, предизивикала смъртта на много млади мъже, и икономическата криза от 1920 г., довела до емиграция от бедните към по-богатите държави, обясняват това „значително забавяне на ражданията“ в началото на 20-и век. След това с икономическият растеж и въвеждането на социални защити бездетието намалява чувствително. До 1975 г. има бейби бум – жените раждат средно 2,1, деца, като от родените в началото на 40-те години на миналия век само една от 10 остават бездетни.
Оттогова обаче плодовитостта непрекъснато спада, като вече достига много ниски нива за Европа – 1,7 деца за жените, родени през 1974 г.
„Ефикасните контрацептивни средства, все по-късното раждане, по-голямата нестабилност на връзките, поставянето на работата на първо място при все по-голямата нестабилност на работните места и икономическата несигурност“ допринасят за това.
Явлението е най-осезаемо в Южна Европа – всяка четвърта жена, родена през 70-те години на миналия век може да остане без дете в Испания, Гърция и Италия. В тези държави „трудностите на пазара на труда“ се съчетават с „неравенство между половете, заради което трудно се съчетава работа и семейство“. Затова се очаква процентът на жените без деца да се увеличи още и да се доближи до пика след Първата световна война.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!