6 четения

За носорозите екскрементите им са онова, което са социалните мрежи за хората

Носорозите предоставят данни за пола, възрастта си и предразположението си да правят секс посредством фекалиите си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Авторите му са на мнение, че носорозите могат да си служат с екскрементите си така, както хората ползват социалните мрежи.
Отдавна е известно, че животни си служат с урината си, за да комуникират помежду си, но ролята на фекалиите им бе неизвестна. Южноафрикански и германски учени изследвали миризмата от екскременти от бели носорози, които живеят в резервата „Хлухлуве умфолози“ в провинция Квазулу Натал в РЮА. След това пресъздали този аромат в лабораторна среда, преди да го разпространят в резервата, за да наблюдават реакциите на носорозите от мъжки пол.
Оказало се, че когато подушвали миризма от натрапник от мъжки пол, мъжките представители на вида следвали придвижването на потенциалните си конкуренти. Когато обаче подушвали миризма от женски, се забавяли и се опитвали да се възползват от възможността да се чифтосат.
Получените резултати навеждат на мисълта, че миризмата от екскрементите предоставя ключова информация за възрастта и пола на носорозите, а що се отнася до женските екземпляри – дали са разгонени или не. „Това обяснява защо редица бозайници оставят екскременти на едно и също място – отбелязаха учените. – Възможно е тези общи отходни места да са използвани така, както хората ползват социалните мрежи, за да прочетат чужди послания и да постнат своите.“
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings B of the Royal Society.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!