6 четения

Румяна Бъчварова обяви във В. Търново ресурсите за областта на акция „Битова престъпност“

14 сътрудници по охраната попълват полицията, в „боя“ влизат и 7 служители, които бяха на границата

ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР В ОСТАВКА РУМЯНА БЪЧВАРОВА посети вчера Областната дирекция на МВР във Велико Търново, за да обяви ресурсите, които влизат в областта по акция „Битова престъпност“, която е на стойност 5 млн. лв. След кратък анализ на фактите тя похвали работата на дирекцията. За миналата година във Великотърновска област са извършени около 250 престъпления по-малко, регистрираните са малко над 2000, а разкритите 1716. Кражбите са били 1472, но по-голяма част от тях са разкрити.

Във Великотърновска област ще се назначат 14 сътрудници на МВР с конкурс, които ще са бивши полицаи и бивши военни. Те ще заемат мястото на 14 полицаи, които ще бъдат изкарани на улицата и по селата, където има въпиеща нужда от присъствие на униформени.

„Освен това в „боя“ с битовата престъпност влизат и 7 колеги, които досега бяха командировани на границата…“, допълни директорът ст. комисар Д. Машов. Новите автомобили за дирекцията ще бъдат 9, които ще се разпределят във всички общини, а за областната структура те ще бъдат три.

„Ние сме осигурили тази операция на МВР с допълнителните средства от 5 млн. лв., което изобщо не е малко. Става дума за допълнително гориво на автомобилите, което вече е разпределено. Дава се гориво средно на ден за още 200 – 230 км на една кола. Сътрудниците по охраната няма да имат полицейски функции, такива ще имат новоназначените полицаи в селата. Предстои и предоставянето на новите автомобили до месец-два по тази операция на това правителство“, каза на брифинга вчера във Велико Търново вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова и подчерта, че от 2008 г. на МВР не са раздавани нови возила. Според нея операцията „Битова престъпност“ е в ход и няма причина тя да бъде спряна освен при извънредно обстоятелство, каквото би могло евентуално да бъде решение на нейния заместник в служебния кабинет, който би могъл да отмени нейна заповед, но тя се надява това да не се случи. Защото следващият кабинет получава МВР в един добър вид и без задължения и така полицията ще може да се съсредоточи най-сетне върху преките си задължения за борба с престъпността.

На въпрос кога най-после полицаите ще имат нови униформи и кубинки, Румяна Бъчварова отговори така: „До края на миналата година успяхме да приключим процедурите за зимните униформи. За обувките пък процедурата е приключила и би трябвало да се раздават. Очакваме до месец-месец и половина поръчаните униформи също да бъдат раздадени на служителите“, обяви още Румяна Бъчварова. Тя обясни, че през последните години е имало големи трудности с приключването на този род обществени поръчки заради даването право фирми на инвалиди автоматично да ги печелят.

НА ВЪПРОС КАКВО МИСЛИ ЗА СПРЯГАНИЯ ЗА ВЪТРЕШЕН министър в бъдещия служебен кабинет Богомил Бонев, министърката в оставка каза, че може да коментира, когато има назначение. Тя се надява нейният наследник да е добър професионалист и свестен човек. На полицията трябва да се даде шанс да си върши работата и да не се въвлича в политически интриги и ненужна риторика, каза още Румяна Бъчварова.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

3 коментара за “Румяна Бъчварова обяви във В. Търново ресурсите за областта на акция „Битова престъпност“

 • 18.01.2017 в 12:43
  Permalink

  Това е проблемът, че е акция, а не постоянна политика!

  Отговор
 • 18.01.2017 в 16:52
  Permalink

  Неможе ли да се назначат млади хора, а трябва да са бивши военни или полицаи. Докога ще ги държим на държавната закачалка. Да им раздадем по една лопата и да ринат сняг като искат толкова да работят за тази държава.

  Отговор
 • 18.01.2017 в 19:28
  Permalink

  Едно е обещанието, друго ще е реализацията.
  Бандитите вече треперят от страх и не смеят да си покажат носа навънка.
  Или пък и на тях им е ясно, че всичко е блъф. Само студът и непочистените улици са истински.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!