62 четения

С модерна техника за 100 000 евро се сдобиха търновските криминалисти

Началникът на базовата лаборатория гл. инспектор Пламен Христов: „Новата придобивка ще подобри възможностите за идентификация на оръжия и трасологични следи“

УНИКАЛЕН ФРЕНСКИ МИКРОСКОП НА СТОЙНОСТ НАД 100 000 ЕВРО получи базовата научно-техническа лаборатория на Областната полиция (БНТЛ). Това е и най-значителната придобивка през последните години за експертите в региона. Уредът, осигурен със съдействието на НИКК МВР, и директора на ОД МВР, е получен по линия на международно сътрудничество, поясни шефът на лабораторията гл. инспектор Пламен Христов. Той представлява всъщност два микроскопа, свързани с оптичен мост, и позволява едновременно сравняване на два обекта в едно зрително поле. По този начин експертът не разчита на памет, когато сравнява два обекта.

Този тип микроскопи се използват изключително в криминалистиката – съдебната балистика и съдебната трасология, като с тях например може да се идентифицира оръжието, с което е изстрелян даден куршум. Исторически едно от първите приложения на такъв вид микроскоп е през 1929 г. от американския криминалист Келвин Годард във връзка с разследването на т. нар. „касапница в Деня на Св. Валентин“ – кървава престрелка на Чикагската мафия.

Новата ни придобивка ще подобри възможностите за идентификация на оръжия и трасологични следи, ще позволи по-добро онагледяване на изготвените експертизи. За съжаление, поради извършващия се ремонт на помещенията и саниране в цялата сграда на полицията до момента микроскопът още не е инсталиран“, разказа още 47-годишният биолог, който ръководи лабораторията от 6 години.

Но и със старата техника търновската полицейска лаборатория не стои със скръстени ръце. През 2016 г. са издадени над 1000 експертни заключения, по-голямата част от тях – около 700, са химически експертизи за алкохол в биологични проби и наркотици. Тук се правят експертизи в областта на дактилоскопията, съдебната трасология, съдебната балистика, почеркови

Пламен Христов
Пламен Христов

изследвания, документни изследвания, съдебна химия и съдебна биология.

ЕКИПЪТ Е ОТ 14 ДУШИ, ОТ КОИТО 8 ИНСПЕКТОРИ – специалисти в областта на криминалистическата техника, двама химици, един биолог и шестима младши експерти. Служителите от БНТЛ са водещи специалисти в определени области, обяснява началникът Пламен Христов.

ЕКСПЕРТИТЕ СА НАКРАК 24 ЧАСА

Служителите от сектора са в състава на дежурната оперативна група, като са на разположение 24 часа. Участват като специалисти – технически помощници, вещи лица в оглед на местопроизшествие, претърсване, изземване, следствен експеримент и др. Оказват съдействие на разследващия с фото- и видеозаснемане, откриване и изземване на веществени доказателства.

За миналата година имат над 700 участия в различни следствени действия. Разполагат със собствен автомобил с оборудване за оглед на местопроизшествие и други следствени действия.

Криминалистите разполагат със съвременна апаратура за проявяване на дактилоскопните следи. Правят и сравнителни идентификационни и неидентификационни изследвания, експертизи за техническо състояние на леки огнестрелни оръжия, изследвания в областта на външната и терминалната балистика.

В този сектор, който често остава в сянка, се извършва и газовохроматографско определяне на алкохол в биологични проби – кръв, урина, изследвания за наркотици. Това става в оборудваната биологична лаборатория, където има и два газови хроматографа.

ВЪПРЕКИ ДОБРАТА ТЕХНИКА И НОВАТА ПРИДОБИВКА ПЛАМЕН ХРИСТОВ СЕ НАДЯВА в следващите години да се подобри материалната база за експертната дейност. В края на миналата година той и колегите му са направили разчети и предоставили информация на главна дирекция „Национална полиция“ за необходимо оборудване и консумативи с цел включване в проект за бъдещо кандидатстване за европейски средства.

„Надяваме се по този път да получим по-съвременна фотографска техника, аналитична техника за химическите експертизи, биологичен микроскоп и други. В най-добрия случай обаче това ще се реализира през 2018 година…“, констатира главният инспектор.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!