156 четения

Художник доказва, че в България можеш да се прехранваш с изкуство

Силата на Петко Божанов е шаржът

НАД 180 ШАРЖА Е НАРИСУВАЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ТЪРНОВСКИЯТ ХУДОЖНИК ПЕТКО БОЖАНОВ. Хумористичните рисунки, които създава, се радват на голям интерес и са оригинален подарък, който може да бъде направен за всеки повод – рожден ден, юбилей, сватба, кръщене или просто за да зарадват някого. Освен това шаржът е един незабравим спомен, изработен с чувство за хумор и добро настроение, разказва талантливият болярин, който решава да превърне хобито си в своя професия. 34-годишният мъж доказва, че в България има възможност да се прехранваш с изкуство, напук на общоприетите схващания.

Петко живее във Велико Търново от 2001 г. Преди това завършва художествена паралелка в СОУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. След това изучава „Изящни изкуства – графика” във Великотърновския университет при проф. Христо Цацинов. Разказва, че рисува още от малък, а вдъхновение за това му дават любимите комикси „Дъга” и „Пиф”, както и анимацията „Костенурките нинджа”. Вдъхновява се и от работата на писателя хуморист Чудомир, който се е изявявал и като художник и карикатурист. Петко споделя, че е наследил таланта от баща си и винаги е получавал подкрепа от близките си, за да се развива в тази насока. А първите му шаржове са от ученическите години.

„Първият ми досег със шаржа и изобщо с карикатурата бе малко на шега. В училище учехме в един клас художници и музиканти. За завършването на випуска ни музикантите организираха прощален концерт. Тогава реших да направя карикатура на всеки съученик и на класния ни ръководител, които сложихме в годишния албум”, разказва Петко. Макар че тогава все още не се е усъвършенствал в техниката на това изкуство, идеята му се харесва на неговите съученици. С шаржовете продължава и по време на следването си във ВТУ. А след като се дипломира, започва работа, съвсем различна и далечна от рисуването. Хваща се на работа в едно заведение, а по-късно отива в частна фирма за хватки, релефи и стени за катерене. Междувременно в свободното си време рисува шаржове по поръчка, но по-скоро като допълнително занимание. Признава, че работата във фирмата не му носи удовлетворение и затова решава да се върне изцяло към рисуването. По съвет на свои приятели създава своя страничка във Фейсбук, която нарича „Шаржидея”. В нея показва малка част от нещата, които е нарисувал. Постепенно поръчките му се увеличават и започват да го търсят все повече хора, които поръчват шарж за свои близки и приятели. За разлика от повечето негови колеги, Петко предпочита да рисува с акварел и комикс маркери вместо с пастели.

„Като рисунка шаржът е по-портретно насочен, докато карикатурата цели да осмее човек, да го извади от равновесие и да покаже най-грозните му черти като външни белези или начин на поведение. Докато шаржът се прави за забавление”, обяснява Петко Божанов. Рисува на всякакви теми. На голям интерес се радват шаржовете на хора, облечени в народни носии. Първите такива рисунки прави на танцов ансамбъл в Севлиево, което допада и на самия Петко, а след това и на много от неговите клиенти. Затова се захваща да се запознае по-детайлно със спецификите на народните носии, с които „облича” своите герои.

Трудното в работата на художника идва от това, че на практика не познава хората, които рисува, а ги вижда само на снимка. „Най-важното всъщност е да уловиш характера на дадения човек. Това е малко по-специфично и не всеки може да го направи. Виждаш човека, а в същото време нещо в рисунката се губи. Именно към това се стремя в моята работа, да уловя характера на човека”, разказва Петко. Споделя, че в началото му е било трудно, но с времето успява да го преодолее. Всяка рисунка му отнема различно време, стигал е дори до 15 часа работа по даден проект. Всичко зависи от темата, формата и броя на героите в нея. А сред най-мащабните му шаржове е на един от клубовете по плуване във Велико Търново, на който изобразява треньора и част от отбора му. А най-голямото удовлетворение в работата му идва от оценката на хората и усмивките, които носят рисунките му.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!