Японски учени копираха успешно пръстови отпечатъци от снимка

Японски учени копираха успешно пръстови отпечатъци от дигитална снимка на човек, който позира с вдигнати показалец и среден пръст, образуващи „V“ – жеста за мир, предаде Ройтерс.
„Някой може да използва информацията, за да присвои чужда идентичност. Така може да получи достъп до смартфона или до жилището на друг човек“, каза професор Исао Ечидзен от японския Национален институт по информатика.
Жестът за мир е много популярен сред японците, когато позират за снимка.
Професор Ечидзен и негов колега направиха експеримент, при който извадиха отпечатъците на 12a-6професора от дигитална снимка, направена от разстояние три метра. Фотографията с висока резолюция беше заснета със 135-милиметров обектив, монтиран на дигитален огледално-рефлексен (DSLR) фотоапарат.
Сканирането на пръстов отпечатък дава достъп без ПИН код и парола до мобилни телефони, лаптопи, външни харддискове и услугата „електронно портмоне“.
Японският мобилен оператор „Ен Ти Ти Докомо“ каза, че не е получавал сведения за злоупотреби с пръстов отпечатък на потребителските устройства. Той обаче увери, че ще контролира внимателно ситуацията.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.