11 четения

Библиотеката на читалище „Надежда“ влезе в регистъра на обществените библиотеки

БИБЛИОТЕКАТА НА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЛЕЗЕ В РЕГИСТЪРА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ В БЪЛГАРИЯ. Това ще позволи на институцията да се възползва от бъдещи проекти за библиотеките. Това стана ясно по време на отчетното събрание на читалището, което се проведе миналата вечер.

500 книги от 56 дарители са постъпили само през миналата година в библиотеката на най-старото търновско читалище. Така целият фонд вече възлиза на 50 822 единици. Читателите са 301, а 4289 са посещенията за годината. 3778 от посетителите са заели книги, а 1511 са ползвали читалнята.

Библиотеката разполага и с интернет читалня с обособени две работни места и предоставя възможност за четене на периодични издания в електронен вариант. Това позволява на читалнята да предлага още ползване на интернет, отпечатване и сканиране на документи. Техническото оборудване на читалището през миналата година се е обогатило благодарение на две дарения от проектор и настолен компютър.

На около 30 събития е била домакин читалищната библиотека през 2016 г. Сред тях най-вече литературни срещи, лектории, беседи в областта на народните традиции и обичаи, изложби и тематични кътове, свързани с отбелязване на бележити дати и събития, литературни витрини по повод кръгли годишнини на известни представители на българската и световна литература, срещи с писатели и пр. За да популяризира дейността и фонда си, читалищната библиотека е започнала традиция и всяка първа сряда от месеца изнася от книгите си в клуба на запасните офицери „Болярка”. Библиотеката е предоставяла заглавия по този начин и на болни и възрастни читатели от квартала.

На литературен конкурс, организиран съвместно с дирекция „Култура и туризъм” при Община Велико Търново, беше домакин читалищната библиотека. Състезанието беше посветено на 1 юни – Международния ден на детето, и беше в два раздела – за къс разказ и стихотворение на тема „Детство мое вълшебно”. В него са се включили 36 деца до 12-годишна възраст от областта.

Близо две години вече съществува и клуб „Приятели на книгата“. В него се събират 45 читатели от няколко възрастови групи. Най-малките са малчугани от детска градина „Пролет”, има ученици от І до ІV клас от ОУ „Христо Ботев”, ученици от ІХ – ХІІ клас на ХГ „Св. св. Кирил и Методий” и Старопрестолната гимназия по икономика и възрастни. Целта на клуба е да популяризира четенето и художествената литература и споделяне на впечатленията от прочетеното. За тази цел се провеждат четения на децата и учениците, срещи с автори, представяния на издателства от Велико Търново. През 2016 година са проведени 23 срещи в клуб „Приятели на книгата”. Съвместно с Младежкия дом във В. Търново започна кампания „Деца четат на деца”. Ученици от Старопрестолната гимназия по икономика четоха приказки на ученици от ІІ, ІІІ и ІV клас от ОУ „Христо Ботев”.

Освен със социално слаби читатели и с деца екипът работи и със студенти, които учат библиотечно дело във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Младите хора могат да провеждат някои от семинарните си занятия в читалнята, където се докосват до старопечатния фонд на библиотеката.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *