Забава и знание

Витамин С може да помогне в борбата срещу рака

Витамин C, богат източник на който са цитрусовите плодове и листните зеленчуци, може да се окаже мощно оръжие в борбата срещу рака, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Авторите му от университета на Айова обаче отбелязват, че за да е ефикасен като противораково средство, витаминът трябва да се инжектира в кръвта в много високи дози. Приложен по този начин, нивата му са между 100 и 500 пъти по-високи от тези след приема му чрез храна. Набавеният по хранителен път витамин С се разгражда твърде бързо и не е в състояние да навреди на раковите клетки.
Витаминът се абсорбира от клетките, където се разгражда до вредния за телесните тъкани и ДНК водороден пероксид.
Американските изследователи са установили, че туморните клетки са по-неспособни в сравнение с нормалните да се справят с отстраняването на водородния пероксид, което ги прави по-податливи на увреждане и смърт.
За разлика от раковите, нормалните клетки разполагат с няколко начина да се освободят от вредния водороден пероксид, срещу чието действие раковите са безсилни. Едно от „оръжията“ на нормалните клетки за освобождаването от съединението е способността им да произвеждат по-големи количества от химикала каталаза.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *