13 четения

В Китай роботи паркират автомобили

В Китай оранжеви роботи с плоска форма се подпъхват под спрели автомобили и ги отнасят към паркинги, предаде Франс прес. Какво е предимството? Да се оптимизира пространството и да се намали стресът на шофьорите, поясниха създателите на роботите.
Става въпрос за едно от многото и скъпоструващи решения, до които прибягват китайски фирми, за да се справят с проблема, свързан със стареенето на населението.
Фирмата „Хиквижън“ в момента тества своя роботизиран паркинг в Учжън, на 100 км югозападно от Шанхай.
„Този сектор все още е в началото на развитието си, що се отнася до технологията и мащабите му – заяви У Юнхай, който отговаря за роботиката във фирмата. – Целта е да се намери решение на проблема, свързан с паркирането на автомобили.“
Повечето фирми в сектора разработват роботи, предназначени за индустрията. Все още са малко фирмите, заели се със създаване на роботи, които почистват с прахосмукачка или помагат на възрастни хора.
Броят на китайците в трудоспособна възраст намалява от 2012 г., сочат правителствени данни. Това намаляване би трябвало да продължи най-малко до 2030 г.
Китай е най-големият глобален пазар за помагащи на хората роботи, който ще нарасне още повече, според Международната федерация по роботика.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!