6 четения

Министър Меглена Кунева тегли ножа на хуманитарните специалности, историците във ВТУ се вдигат на протест

ИСТОРИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ПОЛИТИКАТА, която държавата води по отношение на висшето образование, и по-конкретно към хуманитарните специалности. Миналия ден историците разпространиха декларацията, която Факултетният съвет е изпратил до Министерството на образованието и науката, до Комисията по образование и омбудсмана на България. С този документ търновските преподаватели се присъединяват и към колегите си от Югозападния университет в Благоевград, които вече огласиха своя протест до Народното събрание и комисията по образование и наука, до МОН, омбудсмана и медиите. Всички те изразяват категоричното си несъгласие със Стратегията за развитие на висшето образование за 2014 – 2020 г. и плана за действие към нея, които поставят под съмнение съществуването на хуманитарното висше образование в България и водят до неговото поетапно закриване до 2020 г. в българските висши училища.

Преподавателите настояват Министерството на образованието и науката да включи професионалните направления „История и археология“ и „Социология, антропология и науки за културата“ в списъка на приоритетните професионални направления. „През последните 5 г. базовата издръжка на един студент е намаляла с 30%, което е неопровержимо доказателство за отношението на държавата към висшето образование като цяло. Но последното, което се случва, е въведеният от Министерството на образованието и науката коефициент на всички направления. За хуманитарните е под единица, а точно от този коефициент зависи колко студенти ще приемем и какви пари ще получим за издръжката им. Ако се съгласим с тези промени, които екипът на Меглена Кунева направи, само след 5 – 6 г. университетите ще бъдат принудени да закрият хуманитарните си специалности“, обяснява зам.-деканът на историците доц. Петър Кънев. „Финансови рестрикции се диктуват от кръгове на влияние в МОН и МФ, които смятат, че пазарният принцип и финансовата целесъобразност са единственото, което има значение. Не може обаче държавната политика да се базира само на потребностите на пазара на труда или само на студентските нагласи. От 20 г. хиляди кандидатстват право, това съобразено ли е с пазара на труда. Не. Това са нагласи в обществото и не знаем още колко години ще трае този процес“, обяснява доц. Кънев.

Преподаватели от Нов български университет и от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ също вече са изпратили своите категорични становища. И всички те са се обединили около това, че държавната политика трябва да бъде съобразена с интереса на обществото ни, а това не може да бъде нищо по-различно от запазването на националната ни идентичност. Хуманитарните специалности, сред които историята, археологията, българската филология са тези, които гарантират оцеляването ни като българи, убедени са преподавателите.

С. БОЯНОВА

3 коментара за “Министър Меглена Кунева тегли ножа на хуманитарните специалности, историците във ВТУ се вдигат на протест

 • 19.01.2017 в 22:18
  Permalink

  Защо не закрият така наречения богословски факултет във ВТУ, който е пълна измислица и няма никаква стойност?

  Отговор
 • 19.01.2017 в 23:36
  Permalink

  Това категорично не трябва да бъде допускано с цената на всичко…Това вече граничи с безобразие, липса на всякаква научна обосновка, с липса на морал и елементарно вътрешно чувство за наука и образование към хората на България, които отказват да се идентифицират и унифицират с общия модерен поток на технократско мислене и желаят да си останат здраво стъпили върху духовните устои на народностната традиция и вяра…Ако ВТУ“Св.св.Кирил и Методи“ с нещо е известен на световната мисъл, то това са хуманитарните специалности, които делят своя успех единствено с тези в СУ“Св.Климент Охридски“в столицата… Призовавам всички настоящи и бивши студенти и преподаватели от ВТУ да изразят своето мнение по този толкова важен за бъдещето въпрос…Закриването на хуманитарните специалности би обрекло на гибел втория по значимост университет в България….Мислете!!!!

  Отговор
 • 20.01.2017 в 11:49
  Permalink

  Това за сетен път показва безхаберието на кукувицата, готова да стане и директор на водопад.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!