6 четения

Невъзможно е да се почисти околоземната орбита от космическия боклук през следващите няколко века

Проблемът, свързан с космическия боклук на околоземна орбита, няма да бъде решен през следващите няколко века, смята водещият научен сътрудник на Института по астрономия на Руската академия на науките Александър Багров, предаде ТАСС.
„Трудно ще е да си представим нещо като капан, който може да улови отломки, движещи се със скорост 10 км/сек. Това не мога да си представя. Въпросът за почистването на космическото пространство от космическия боклук едва ли ще бъде решен през следващите няколко века“, каза той.
По-рано от Централния научно-изследователски институт по машиностроене на Роскосмос оповестиха, че развитието на космическия отрасъл на Земята може да бъде преустановено след един-два века, ако не бъде решен проблемът, свързан с космическия боклук.
Данни на космическия център „Джонсън“ в САЩ сочат, че през октомври 2016 г. на околоземна орбита е имало 17 817 създадени от човека обекта, включително 4257 функциониращи и излезли от строя спътници, както и 13 560 степени на ракети-носители, ускорителни блокове, друга космическа техника и нейни отломки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!