6 четения

Неутолимият глад след гуляй получи научно обяснение

Британски учени откриха причината за рязкото увеличаване на апетита след продължителна употреба на алкохол, съобщи Лента.
В извършените от тях експерименти, получили названието „алкохолни празници“, мишки в разстояние на три дни били хранени с порции, които се равняват на 18 стандартни единици алкохол (1 единица алкохол = 10 милилитра чист алкохол).
Същевременно специалистите забелязали рязко увеличаване на апетита у тези гризачи в сравнение с мишките в контролната група.
Било установено, че причината за това се крие в усиленото производство на стимулиращия апетита невропептид AgRP в главния мозък. Потискането на свързания с AgRP неврон довело не само до намаляване на консумираната храна, но и до по-малка употреба на алкохол.
Изследването позволило да се проследят основни механизми в нервната система, които са в основата на храненето на животните след употреба на алкохол
Учените отдавна знаеха, че употребата на алкохол е свързана с преяждане, но причината за това бе неизвестна, като се има предвид, че алкохолните напитки по принцип са достатъчно калорични, за да потиснат апетита.
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!