49 четения

Поискаха да купят най-панорамното място на ул. „Опълченска“ и вместо съборетина да спретнат блок

Социално слаби въртят далавери с апетитни имоти в старата столица

СОЦИАЛНО СЛАБИ, КОИТО СА ПОЛУЧИЛИ КАТО КРАЙНО НУЖДАЕЩИ СЕ СРЕЩУ СИМВОЛИЧЕН НАЕМ КЪЩИ ОТ ОБЩИНАТА, НАСТОЯВАТ ДА ГИ КУПЯТ НА БАСНОСЛОВНО НИСКИ ЦЕНИ ТОЧНО 5 ГОДИНИ, след като са получили заповеди за настаняване. Следва препродажба на строителен предприемач, който прави блок на мястото на старата сграда. Заради няколко подобни случая в кметството предприемат проверки на фактическите обстоятелства, при които мними хора без високи доходи държат общински жилища. Повод за това е емблематичен случай за сделка само отпреди няколко дни, който е предоставен за разглеждане и одобрение в Общинския съвет. Семейство Исмаилови, които към момента не обитават общински имот и дори живеят в чужбина, желаят да купят къщата и земята към нея, която им е предоставена. Те са настанени в нея със заповед още през 2011 г. и тогава декларират, че нямат собствено жилище, нито доходи, за да си го позволят. Определен им е и символичен наем от 16 лв. за целия имот заедно с градината, който се намира на най-панорамното място на ул. „Опълченска“ 53 в старата столица. По наредба всеки наемател на общинско жилище може да го купи, след като е плащал съвестно наемите си и е живял в него през последните 5 години. Последното условие е в сила само отпреди броени дни за Исмаилови. В кметството обаче недоумяват как „социално слаби“ без имоти и доходи могат да си позволят да извадят 40 хил. лв. за къщата, която е общинска собственост.

tocat (1)НАШ ЕКИП ПОСЕТИ НА МЯСТО АДРЕСА, ЗА ДА СЕ СРЕЩНЕ С КАНДИДАТИТЕ ДА КУПЯТ ИМОТА. Оказа се, че двуетажната къща не се обитава от месеци. „Няма ги, работят в Гърция, не живеят тук отдавна, пък и къщата е пред срутване“, обяснява техен съсед. Един от външните зидове на сградата е поддал и в него зее дупка. Даже и наемателите да са в града, едва ли биха могли да живеят при тези условия, установи наш екип на място. Това тотално поставя под съмнение коректността на сделката, което е изцяло в ущърб на общината и данъкоплатците.

КАК 40 ХИЛ. ЛВ. МОГАТ ДА СТАНАТ ПОНЕ 800 ХИЛ.? Според документите за продажбата старата къща, която е двуетажна, се продава заедно със земята и така се достига обща площ от близо 200 кв. м. само за терена. Заради разположението и денивелацията тук могат да се направят поне 4 етажа, без да се брои покривното пространство, изчисляват строители. В тази зона спокойно може да се реализира разгъната площ от поне 800 – 900 кв. метра. Към момента цената на квадрат жилище в доста по-неатрактивни зони е минимум 1000 лв. Тук обаче има прекрасна гледка към Царевец, Трапезица и старата част на града. В случай че купувачите нямат наистина средства и възможност да строят, спокойно могат да се обърнат към предприемач. Всеки строител би им дал 20% от реализирания обект срещу възможността да притежава останалото и да го разпродаде. Самото кметство пък, ако реши да го направи, спокойно може да се сдобие с поне три нови жилища, които да даде на нуждаещи се, вместо да се чуди какво да прави със старата къща.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 коментара за “Поискаха да купят най-панорамното място на ул. „Опълченска“ и вместо съборетина да спретнат блок

 • 19.01.2017 в 13:54
  Permalink

  Наемателите имат право да закупят, но само ако Общината се съгласи на тази сделка.
  Друг е въпросът защо жилище точно там се ползва за даване на социално слаби. Жилищата за социално слаби трябва да бъдат в панелките из гетата на новия град, а тези имоти трябва да бъдат продавани.
  Срещу това място един инвеститор би вдигнал цял блок за социално слаби, който да подари на Общината.

  Отговор
 • 19.01.2017 в 14:28
  Permalink

  Израсъл съм в къщата отгоре на снимката! Там теренът е свлачищен,постоянно се събарят каменните стени(дувари) които са около къщите там.Няма път да влезе строителна техника.Едва ли може да се построи някаква висока сграда.

  Отговор
 • 19.01.2017 в 14:37
  Permalink

  Съгласна съм с коментара и се питам – защо ли чиновниците не мислят за благото на хората….Ако се отнася лично до тях дали ще правят така?!?

  Отговор
 • 19.01.2017 в 18:14
  Permalink

  след като работят в Хърция не попадат в групата „Социално слаби“ Защо все още обитават имота????

  Отговор
 • 19.01.2017 в 21:47
  Permalink

  Във Велико Търново единствено ценно ,което остана са панорамните гледки.Тъжно,но факт

  Отговор
 • 20.01.2017 в 8:59
  Permalink

  Всичко може да се построи навсякъде, но не навсякъде е разрешено да се построи всичко.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!