13 четения

Представителят на Световната банка Тони Томпсън във Велико Търново: „Цяло поколение време трябва, за да се изравните по доходи с останалите европейски народи“

„БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2017 Г.: ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАСТЕЖ“ БЕ ТЕМАТА НА ФОРУМА, ОРГАНИЗИРАН ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА и Община Велико Търново, който се проведе вчера в Ритуалната зала на кметството в старата столица. В дискусията участваха кметът Даниел Панов, постоянният представител на Световната банка за страната ни Тони Томпсън, Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, и съветникът по икономическото управление Георги Янакиев.

Проявата откри кметът Панов, който запозна присъстващите с перспективите на областния град и европейските проекти, над които администрацията в момента работи. По думите на кмета, през последните няколко години обликът на големите и малките населени места в страната е променен и това се дължи на европейските средства.

„Резултатите са доста добри. Надяваме се, че с усилията на изпълнителната и местната власт тези резултати ще продължат да правят добра инфраструктура на регионите, на градовете, добра образователна инфраструктура, добра възможност за туризъм. А също така да се обновяват и жилищата чрез вече започналата програма за саниране на блоковете”, коментира още търновският управник. Той бе категоричен, че днес България е не само атрактивна страна за инвестиции, но се превръща и в желана туристическа дестинация и в страна, в която се създават много предприятия. По думите му, местната власт е амбицирана градовете да имат по-добър и европейски облик.

В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ ИМА ЗАЛОЖЕНИ 25 МЛН. ЛВ. ПО ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ в новия програмен период, изтъкна Панов и съобщи, че голяма част от договорите ще бъдат подписани до края на тази седмица. „В тази програма участват 39 български общини. В момента стартира и програмата за селските райони. Действително с тези пари ще се промени обликът на градовете. Проектите, за които лобираме, са изграждането на магистрала „Хемус” не само до Велико Търново, а по цялата отсечка и изграждането на високоскоростен път Русе – Свиленград. Надявам се чрез контактите, които имаме както с ЕК, така и със Световната банка, да имаме добро партньорство по тези и други проекти в България”, каза още търновският кмет.

Задоволството си от партньорството на България и Световната банка изказа и Огнян Златев. Той обаче не скри, че вътрешнополитическата ситуация е нестабилна, а това не е добре по принцип за бизнеса.

„Независимо от това предприемаческият дух е налице. Той се възползва от всички възможни инструменти, които ЕС предлага, и се реализират добри проекти. Много е важно да се знае, че парите, които ЕС предоставя за развитието на българската икономика, са една малка част от БВП на страната. Те са една възможност за подтикване към инициатива на самите предприемачи. ЕС помага, но в кошара не вкарва”, обясни Златев. Той съобщи още, че във Велико Търново ще бъде проведена информационна среща за плана „Юнкер” и възможностите му за развитието на бизнеса в България.

Цяло едно поколение ще трябва, за да може страната ни да догони останалите европейски народи по доходи, коментира в своето изказване представителят на Световната банка Тони Томпсън.

„Това е моето трето посещение във Велико Търново. Последният път обсъждахме новата стратегия за партньорство между Световната банка и България. Сега тази стратегия и рамката за партньорство вече са одобрени. Тя се основава на една много проста идея. БВП на България е малко под средния за ЕС. В същото време производителността на труда е около 3%. Ако ставаше въпрос за САЩ, Германия, Франция и Англия, 3% би бил един много добър резултат. Но тази цифра означава за България, че ще е нужно едно поколение време, за да може тя да се изравни с останалите страни по доходи в ЕС. Ние считаме, че България има възможност да постигне повишаване на производителността с 4, а дори и с 5%”, сподели още Тони Томпсън.

СЪВЕТНИКЪТ ПО ИКОНОМИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ПОСОЧИ ЧЕТИРИ ОСНОВНИ ПРЕПОРЪКИ И НАПРАВЛЕНИЯ, в които страната ни трябва да работи. Първата касае бюджета и финансите, в страната ни трябва да се задържи растежът на икономиката, да се подобри събираемостта на данъците и да се справим със сивата икономика. Втората препоръка е да се гарантира сигурността на банковия и застрахователния сектор, а третата е свързана с подобряване на здравеопазването и достъпа до него. Освен това трябва да има по-силни социални услуги и повишаване на заетостта на трайно безработните млади хора. Друг съвет е да се изработят нови насоки и критерии за определяне на минималната работна заплата. Като четвърта основна препоръка Янков посочи реформи на бизнес средата у нас. Да се реформира правната уредба на несъстоятелността, за да се ускорят процедурите за възстановяване и преструктуриране, обществените поръчки да станат електронни, препоръчано бе още на форума на Световната банка във Велико Търново.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Представителят на Световната банка Тони Томпсън във Велико Търново: „Цяло поколение време трябва, за да се изравните по доходи с останалите европейски народи“

  • 19.01.2017 в 13:29
    Permalink

    Може и по-бързо да се отправят нещата . Ако хората са мотивирани, но за съжаление българина му е хубаво да се показва пред другите и за това в чужбина българите показват на какво са способни , но в България това е рязкост само истински патриоти . Ако се завърнат знаещите и можещите българи от чужбина и работят по същия начин и тук нещата бързо ще се подобрят, но и правителство трябва да им помага.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!