70 четения

Разследват погребални агенти в Свищов за измами с имоти на покойници и гробни места

25-годишният шеф на общинското предприятие „Обреди“ Димитър Димитров е сезирал прокуратурата

Прокуратурата и полицията в Свищов разследват погребални агенти от частни агенции за продажба на имоти на покойници с фалшиви завещания и далавера с гробни места. В момента има три преписки по различните случаи, а по един от тях върви досъдебно производство за изготвено фалшиво завещание от погребален агент. Мъжът погребал местен жител, който бил самотник и с когото се познавали отпреди. След това агентът изготвил саморъчно завещание в негова полза от името на покойника и пуснал панелката за продан. От това начинание той ще изкара около 20 000 лева. Според полицията вече е изготвена графична експертиза, която е установила, че автор на въпросното завещание е именно въпросният погребален агент. Все още обаче не му е повдигнато обвинение, защото се събирали и други доказателства. Разследващите допускат, че това не е единствен случай за облажаване с имоти на самотни покойници.

До разкритието се стигнало, след като будни съседи забелязали обявление, че се търсят купувачи за апартамента, чийто стопанин починал, и се знаело, че той няма наследници.

НЕ САМО С ТОЗИ ФРАПИРАЩ СЛУЧАЙ СЕ ОКАЗА ЗАПОЗНАТ 25-ГОДИШНИЯТ директор на общинското предприятие „Обреди – Свищов” Димитър Димитров, който управлява от близо година след изкарана магистратура по икономика. Той е сезирал кметската управа на крайдунавския град, както и прокуратурата за многократно завишени цени на погребални артикули, за вземане на по-високи такси от опечалените и вписване на по-малки суми в официалните отчетни документи, както и за незаконна търговия с гробни места от частни траурни агенции.

ГРОБИЩНИЯТ ПАРК В СВИЩОВ Е СОБСТВЕНОСТ НА ОБЩИНАТА И всички тъжни ритуали минават през общинското предприятие, дори и извършени от няколкото частни траурни агенции. Така младият шеф установил куп нередности, а после се натъкнал и лично на фрапиращи факти. За да знаят хората какви са реалните цени на услугите, съвсем скоро Димитър Димитров сложил и нарочна табела на входа, по която близките на починалите да се ориентират и да не влизат в престъпни схеми на изнудване и измами.

„Схемата е добре проиграна. Представители на частните агенции откупуват от бедни старци гробни места, които те са си осигурили приживе”, обяснява Димитров.

Той разказва, че изпаднали в нищета баби, за да припечелят някой лев, решавали да продадат откупеното право върху гробен парцел. Агенцията пък препродавала въпросния гроб на близки на току-що починал човек срещу сумата от 400 лв. след договорка. На първия правоимащ плащали 300 лв., а останалите 100 лв. реализирали като собствена печалба. Сделката се узаконявала, като се декларира пред нотариус, че прехвърлянето е станало безплатно. След това агенцията представяла в общината събраните документи по промяната на откупката на гробното място, но парични суми не фигурирали.

„Единият от случаите е особено фрапиращ. На 25 декември 2015 г. неправомерно е било отдадено гробно място за повторно ползване, което реално е откупено до 2019 г. Близките на починалия човек изпаднали в шок, след като отишли да почетат паметта му и установили, че в същия гроб са положени останките на друго лице. Надгробната плоча на техния близък била потрошена и на нейното място поставен друг паметник. Това е вандализъм”, разкрива Димитър Димитров. Той обясни още, че по това време още не е бил назначен на длъжността, но е написал сигнал до прокуратурата заедно със семейството.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Разследват погребални агенти в Свищов за измами с имоти на покойници и гробни места

  • 19.01.2017 в 21:25
    Permalink

    А Търновските погребални агенции кой ще ги разследва?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!