5 четения

Рекордните 150 представления изиграха за 2016 г. търновските артисти

150 ПРЕДСТАВЛЕНИЯ СА ИЗИГРАЛИ АРТИСТИТЕ ОТ МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ 2016 г. Това е категоричен рекорд, показва отчетът на театралите. 84 от постановките са представени на сцената в старата столица, а останалите 66 – в турне в различни населени места в страната. Постигнатата средна цена на билета е около 7 лв., а приходите от продажба на билети възлизат на 164 000 лв. 25 600 души са гледали представленията на артистите.

За сравнение през 2015 г. търновският театър е изиграл 92 представления пред 16 800 зрители, а приходите от тях възлизат на 130 000 лв. „По брой на представените спектакли сме изпреварили 2013 г., която беше най-силна за театъра досега. Тогава имахме 129 представления за година“, обяснява директорът на театъра Васил Вълчев.

Той пое институцията през ноември 2015 г. със стари задължения към фирми и доставчици в размер на около 100 000 лв. Дълговете вече са разплатени и със заработените приходи ръководството на театъра е покрило всички текущи разходи за 2016 г.

Театърът успя да възстанови турнетата си из цялата страна и миналата година трупата ни е гостувала в 60 селища. Особено успешна се е оказала инициативата „Театър в малкия град”, която МДТ стартира през ноември. Идеята е трупата да гостува със свои постановки в малките градчета и по-големите села от областта.

18 ЗАГЛАВИЯ ПОДДЪРЖАТ В АФИША СИ АРТИСТИТЕ. ШЕСТ ОТ ТЯХ ИГРАЕ ОПЕРЕТАТА, СЕДЕМ – ДРАМАТА. Репертоарът се попълва още от три концерта и две детски постановки. Най-играните музикални заглавия през годината са „Цигански барон” на Щраус и „Веселата вдовица” на Лехар. От репертоара на драмата най-много представления имат „Албена” по Йордан Йовков, историческият спектакъл „Величието Асеневци” и детската постановка „Карлсон и дребосъчето”.

ТРИ ЗНАКОВИ ГОДИШНИНИ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРЕЗ 2017 Г. ТЕАТЪРЪТ И НА ТЯХ ЩЕ БЪДЕ ПОСВЕТЕНА ЦЯЛАТА ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ НА ТРУПАТА. През тази година се навършват 120 г. от рождението на Константин Кисимов, 60 г. от създаването на драматичен театър във Велико Търново и 45 г. от откриването на музикално-драматичния театър. Кулминацията на честванията ще бъде през април.

Четири са новите заглавия, които ще предложи на публиката си търновският театър. Първият спектакъл е „Измамникът Тартюф” по Жан-Батист Молиер, чиято премиера ще излезе на 7 и 9 февруари. Режисьор на постановката е Димитър Шарков, а сценографията е на Лидия Къркеланова. След това артистите започват репетиции на „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Спектакълът е посветен на 120-годишнината на Кисимов, тъй като образът на Странджата е една от емблематичните му роли. МДТ подготвя постановката съвместно с Община Велико Търново.

По оперетата „Нощ във Венеция” на Йохан Щраус и мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” по музика на Дечо Таралежков и по едноименната пиеса на Добри Войников ще работи музикалният отдел.

За първи път тази година МДТ „Константин Кисимов” ще участва в летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” на крепостта Царевец. Сред естествения декор на двореца на българските царе трупата ще представи оперетата „Цигански барон”.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!