48 четения

Срина се къща на търновска улица, копали в основите й за злато

Над 50 са сградите в старата част на В. Търново, застрашени от самосрутване

ТЪРСАЧИ НА ИМАНЕ СА ПРИЧИНИЛИ СРУТВАНЕ НА 150-ГОДИШНА КЪЩА В ИЗТОЧНАТА ЧАСТ НА УЛ. „ГУРКО“. Сградата е на повече от 150 години. Подкопани основи на сградата, която се намира на N 70 „Б”, в които е търсено имане, и липсващи дървени греди, изнесени от предишни собственици, са една от вероятните причини за инцидента, при който, за щастие, няма пострадали, разказаха съседи. По същата причина неотдавна, също след търсене на злато, се е срутила и съседната къща. Според тях на няколко пъти тук с металотърсачи са шетали непознати хора. Мокрият сняг и увредените конструкции са свършили останалото. Къщата е била чорбаджийска навремето и е една от малкото с просторен зимник и дюкян. От строителната дирекция на кметството не могат да кажат кой точно е собственикът, защото на няколко пъти е препродавана. Един от последните й притежатели – британски гражданин, е имал намерението да я изгради наново, но не е успял да дочака становище на Института за недвижимо културно наследство.

СПОРЕД МЪЛВАТА ИМЕННО В ТАЗИ КЪЩА имало заровено злато, разказаха още съседи. Един от предишните й притежатели даже копал в основите й да го търси и изнасял с кофи пръстта. След като не намерил нищо, я пласирал на други, които от своя страна пък отмъкнали част от старинните греди за други къщи в Еленския балкан. Община В. Търново води на отчет над 50 опасни сгради в старата част. Тези, които са в тежко експлоатационно състояние, обаче се намират именно по тази улица – в участъка между реката и търговски комплекс „Европа“, където няма отводнителна система, наклонът е доста голям, а тесните улички и ограниченият достъп създават допълнителни пречки.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Срина се къща на търновска улица, копали в основите й за злато

 • 19.01.2017 в 13:49
  Permalink

  Пълни глупости.Всичко е в руини от безхаберие и поради причината,че Института по паметниците на културата е толкова рромав и препъникамък.Просто от самосебеси по лесно ще се разруши тази къща отколкото с разрешение( за което трябва да минат години)!

  Отговор
 • 20.01.2017 в 19:20
  Permalink

  Абе „умници“ така ли с фалшиви новини ще си правите читатели. Къщата на Гурко 70 си е жива и здрава и там живее собственика на съседната къща, която е на снимката. А тя си е самосрутена от старост от много години. Що не се гръмнете

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!