142 четения

Със 17 научни разработки може да се похвали 22-годишен студент по политология от ВТУ

Пламен Кандиларов е първият носител на Академичната награда на Философския факултет към търновската алма матер

ПЪРВИЯТ НОСИТЕЛ НА АКАДЕМИЧНАТА НАГРАДА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА „ПОЛИТОЛОГИЯ“ ОЩЕ НЯМА 23 ГОДИНИ, но пък вече има солидна научна дейност зад гърба си. Търновецът Пламен Кандиларов е автор и съавтор на 17 научни разработки, а заради отличните си оценки и постижения миналата година на 8 декември той получи високото отличие, както и парична награда. Впрочем, като представител на Философския факултет, Пламен е бил в своеобразна конкуренция за високия приз с още около 200 свои колеги, които следват в трите катедри на факултета. Сега младият мъж е четвъртокурсник, а в студентската му книжка няма нито една петица. С шестици е бил пълен и ученическият му бележник от Природо-математическата гимназия в старата столица, където Пламен е изучавал профила „Биология и химия“. Още като ученик мечтаел да следва медицина, въпреки че в семейството му всъщност няма лекари. Във фамилията му няма нито политолози, нито политици, обаче Пламен Кандиларов е изкушен както от науката, така и от практическата политика и вече сериозно изучава дейността, структурата и организационния живот на някои от големите български партии. Участвал е в кампании като пиар експерт и въпреки че още е безпартиен, не крие, че някой ден може да се занимава професионално с политика. Нещо повече, Пламен вече е получил няколко предложения да се включи активно, а преди две години отклонява покана да бъде кандидат за общински съветник. Мотивът му – че е още твърде млад, липсва му опит, а и време. Първо е решил да се посвети на академична кариера и едва след това евентуално голямата политика. Сега четвъртокурсникът подготвя дипломната си работа, която ще защитава през юни. Темата е малко ретроспективна, тъй като младият човек изследва Либералната партия в Следосвобожденска България и днешните й политически наследници. След като се дипломира, му предстои стаж във Външно министерство, а после най-вероятно и докторантура по политология.

„Така се случи, че от малък се интересувах от обществено-политическия живот. Виж какъв парадокс –още нямам 23 години, а нашият продължаващ и несвършващ преход е по-голям от мен и моите връстници. Определено поколението ни страда от това, но младите хора трябва да бъдат по-активни, по-изискващи и по-целенасочени“, разсъждава Пламен. Който съвсем съзнателно останал да учи в България и във Велико Търново въпреки възможността да получи образование в чужбина.

С НАУЧНИТЕ РАЗРАБОТКИ ЗАПОЧНАЛ ОЩЕ КАТО ПЪРВОКУРСНИК. Случайно попаднал на обява за конкурс на есе, организирано от Европейското информационно бюро към Европарламента в София. Конкурсът бил на тема „Защо моят глас е важен“. непосредствено преди последните евроизбори. Пламен се включил и заедно с още 15 студенти от над 1000 участници спечелил награда – посещение в Европарламента в Страсбург. Предизвикателство пред него било, че посещението осъществил като журналист, а не като студент, тъй като имал задача след връщането си да напише статия в списанието, което издава Информационното бюро на Европарламента в София.

„Тази награда ми даде стимул да продължа и да се развивам. Участвал съм в три конференции, които ежегодно организира Техническият университет в София за студентски разработки в областта на електрониката, автоматиката, социалните и правни науки. Аз, разбира се, изследвам политически проблеми, като докладите ми са на геополитически теми, международни отношения, европейски структури и организации, сигурността на Балканите. Повечето от тях са в съавторство, а не по-малко вълнуващо е да се изправиш пред аудитория, за да презентираш темата си. Често след това се получават дискусии, сблъсък на теми и позиции, а това, което правя, ми е суперинтересно. Просто много се кефя“, казва носителят на Академичната награда на ВТУ по политология. Пламен споделя, че една научна разработка му отнема около месец-месец и половина, но признава с усмивка, че като на всеки студент, колкото и време да има, то все не му стига. Иначе средният обем на докладите му е 12 – 15 страници, за които младият мъж се готви много старателно.

„Когато човек прави нещо, особено ако е политик, винаги трябва сериозно да обмисли последствията. За съжаление, съвременните ни политици повече говорят, а по-малко мислят“, обобщава Пламен сегашната политическа ситуация. Той е категоричен, че Бойко Борисов не е трябвало да подава оставка от премиерския пост, но пък казва, че в мандата си е направил поредица от грешки. Според младия политолог грешка е и че страната ни все още няма еврокомисар.

„Очаквам от новия президент да отстоява националния интерес и да бъде по-добър от досегашния. Да не застава на кръстопът между САЩ и Русия, да не залита ту на Запад, ту на Изток. Очаквам от следващите депутати да не изпадат в зависимости, да бъдат по-отговорни, най-малкото, като ходят редовно на работа, и да не неглижират избирателите си, както правят в момента с резултатите от референдума“, казва още Пламен Кандиларов. По думите му, би било абсурдно ГЕРБ и БСП да направят коалиция след изборите, както това в момента се коментира надълго и нашироко.

„Не знам дали следващото управление ще се хареса на хората, дали партийните идеологии за пореден път ще доминират над прагматичните решения, но знам, че управниците ни са такива, каквито ние ги избираме“, казва още младият човек.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!