Забава и знание

Учени разкриха как се обновяват „чистачите“ на мозъка

Клетките на мозъка, отговарящи за „реда“ в него и „изяждането на нарушителите“ се обновяват няколко пъти в течение на човешкия живот, установиха учени от университета в Саутхамптън, цитирани от ТАСС.
Осмислянето на жизнения цикъл на тези клетки ще помогне на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер и от други невродегенеративни заболявания.
Предмет на изследването на британските учени стана микроглията – съобществото на глиални клетки в централната нервна система, в което главна роля играят фагоцитите. Те унищожават инфекциозните агенти и повредените нервни клетки.
Микроглията непрекъснато сканира мозъка, за да отстрани нередностите. Тези клетки изпълняват ролята на чистачи в човешкия мозък. По-рано учените считаха, че те се обновяват много бавно. И че един човешки живот не е достатъчен за пълната им регенерация. Екипът на Катрин Ескю обори тази теза и установи, че по време на земните дни на индивида се осъществяват цели 6 цикъла на обновяване на микроглията.
Новото научно откритие ще помогне в борбата с невродегенеративните заболявания, като множествената склероза, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Счита се, че те се отключват при прекомерната активация на микроглията. Установяването на жизнения цикъл на микроглията ще даде отговор на въпроса за причастността на тези клетки при психиатричните и невродегенеративните заболявания на мозъка.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *