224 четения

Хоби. Търновка превръща полускъпоценни камъни в красиви бижута

ИЗРАБОТВАНЕТО НА КРАСИВИ БИЖУТА И АКСЕСОАРИ ОТ ПОЛУСКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ Е ХОБИТО НА ЕЛЕНА ПЕТРОВА-НЕЧЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Само за две години тя е направила над 300 гривни и колиета и над 50 аксесоара, като във всяко бижу влага много любов и старание. Освен че са красиви и допълват визията на всяка дама, полускъпоценните камъни и минерали имат и лечебни свойства, познати още от древността. А също така поглъщат и негативната енергия.

Талантливата майсторка е родом от Лясковец, където учи до 7-ми клас. След това завършва СОУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица, паралелка с английски и немски език. Висшето си образование продължава във ВТУ с „Приложна лингвистика с английски и немски”. Признава, че работата като преводач или учител не й допада и затова записва магистратура „Мениджмънт на търговската дейност” в Стопанската академия в Свищов. Елена е семейна и е майка на 3-годишната Никол. Разказва, че първата й работа е като застраховател, но бързо се отказва от нея. След това започва във фирма, занимваща се с внос на леки автомобили, където работи и до днес. Първоначално стартира като офисадминистратор, а по-късно става търговец на коли. В Elena bijuta (1)момента може да се справи с всичко, включително и да поръчва части за автомобилите, да издава фактури и всичко останало в тази типично мъжка професия. А хобито й за изработването на бижута се появява случайно. Първите две гривни, които прави са за рождения ден на нейната майка и за съседка. Изработва ги от наниз от хаулит, но решава да добави към тях и други камъни. С останалите й от двата наниза полускъпоценни камъни изработва нови гривни и в един момент се оказва затрупана с различни материали. Постепенно започва да купува още камъни и да прави нови гривни. Признава, че и до днес обаче не е направила нито една специално за себе си, защото, както сама се шегува „обущарите винаги ходят боси”. Следващите бижута, които изработва, са основно за нейни близки и приятели, а днес вече приема поръчки отвсякъде, предлагат се също и в някои магазини във Велико Търново, както и на страничката й във Фейсбук „Оникс Арт Студио”. Едно от новите неща, с които се занимава, са часовниците с полускъпоценни камъни, които все още са единични бройки и ги прави само по поръчка. Освен красиво бижу са и стилен аксесоар и все още са сравнително рядко срещани.

„Въпреки малкото свободно време, с което разполагам покрай отглеждането на детето, успях да се потопя изцяло в магията на полускъпоценните камъни и да преоткрия тяхната красота и чар. Обожавам да създавам безброй неща с ръцете си, да изработвам бижута от различни материали – метални елементи, естествени полускъпоценни камъни, минерали, дантела, работя с филц и с всичко, което ми хрумне. Правя изцяло ръчно ключодържатели, дамски и унисекс, плетени или с метални елементи. Все още се уча на много неща и имам безброй идеи и проекти”, споделя Ели. Казва, че постоянно търси нови и нови идеи, но се съобразява и с вкуса на хората. Някои от тях предпочитат точно определен камък, който да отговаря на зодията им, други избират такива, които им харесват на външен вид. Убедена е, че всеки човек си „усеща” камъка и неговата Elena bijuta (2)енергия, а най-важното е да се чувства добре с него, а не защото отговаря на зодиакалия му знак. „А и няма камъни с лоша енергия”, категорична е Елена. Всеки един носи различно послание и сила. Хаулитът например, е камъкът на успокоението, помага при умствени натоварвания и неспокоен сън. Ахатът е камъкът на равновесието, ониксът вдъхва кураж, а авантюринът носи просперитет. Съветва хората, за да запазят силата им, да се грижат за тях и да ги почистват от натрупаната негативна енергия. Това може да се направи под течаща вода със сол, трябва да се пазят също и от козметичните продукти и най-вече от парфюмите.

В работата си досега Ели е използвала много и различни видове полускъпоценни камъни, като оникс, вулканичен камък, авантюрин, розов кварц, ахат, тюркоаз, планински кристал, яспис и много други. А едни от най-редките камъни са кехлибарът и коралът. Признава, че заниманието й не може да се нарече бизнес, а по-скоро хоби, защото не носи печалба, тъй като цените на бижутата са символични, колкото да покрият направените разходи. А трудът за изработването им коства много усилия на Елена, която понякога остава до късно през нощта. Но пък работата й доставя удоволствие, а и както сама казва, всеки човек трябва да си има хоби.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!