6 четения

Четирима търновци участват в новия брой на чикагския литературен годишник „Любослов“

ЧЕТИРИМА ТЪРНОВСКИ АВТОРИ – ЗДРАВКА ВЛАДОВА-МОМЧЕВА, ВЛАДИМИР ШУМЕЛОВ, НИКОЛАЙ ПЕТКОВ И КОСТАДИН ЖЕКОВ, са включени в новия брой на алманаха „Любослов“. Изданието е на Съюза на българските писатели в САЩ и по света и излиза вече пет години поред.

Владимир Шумелов участва с разказа си „Бръсначът на Окам“. Този текст на търновския писател вече е отличаван с награда от националния литературен конкурс „Атанас Липчев“ във Варна през 2015 г. „Бръсначът на Окам“ разказва за живота на двама млади мъже преди и след сакралната 1989 г.

Родената във В. Търново Здравка Владова-Момчева, която повече от 15 години живее и работи като педагожка в Лондон, Великобритания, тази година за пореден път участва с текста „Изповед на Дамаскин монах (ръкописът)“ от романа й „Вървище“, посветен на паметта на баща й.

Николай Петков, известен още като отец Николай от Дивдядово, е публикувал фрагмент от незавършената му повест „Тук, с Гогол”, а Костадин Жеков, който от 2002 г. е в Чикаго и работи като музикант, е включен с пет стихотворения.

В годишника има произведения на 40 автори – емигрирали от България, и български писатели, които продължават да живеят и творят в родината си.

Писателският съюз в САЩ съществува от 2010 г. Основан е в Чикаго и основната му цел е да популяризира българската литература в Америка и по света, да подкрепя и насърчава творците на българското слово навсякъде, където живеят българи.

Първият алманах на съюза излиза през 2012 г. под името „Българско слово и багри от САЩ и света“ с подкрепата на Агенцията за българите в чужбина. Втората книга годишник излиза със заглавието „Любослов“ през 2013 г. и с това заглавие изданието следва стриктно своята периодика през следващите години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!