67 четения

„Ескориал” – 16-ата премиера на студентския театър „Маска и тога”

Драмата на Мишел дьо Гелдерод е класически любовен триъгълник

ДРАМАТА „ЕСКОРИАЛ” ОТ МИШЕЛ ДЬО ГЕЛДЕРОД Е НАЙ-НОВОТО ЗАГЛАВИЕ В АФИША НА СТУДЕНТСКИЯ ТЕАТЪР „МАСКА И ТОГА” КЪМ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Младите артисти изиграха премиерното си представление миналата вечер след общото отчетно събрание. Класически любовен триъгълник е драмата на Мишел дьо Гелдерод. В този триъгълник са замесени кралят, кралицата и придворният шут. В крайна сметка печели смъртта, разказва накратко сюжетът на пиесата Благовест Христов, който се вмъква в кожата на краля. На сцената му партнират Иля Александров като шута и Диан Дачев, който изпълнява ролята на монаха. Кралицата въобще не се появява, така че съставът този път е изцяло мъжки. Постановката и сценографията са на Стефан Методиев, който е художествен ръководител на състава от самото му създаване до днес.

Както обикновено, той е избрал пиесата, която студентският театър представя. „Но ние веднага я харесахме. Още повече че в нея става дума за любов и приятелство, което си е тема за всякаква публика”, уточнява Благовест Христов. Той учи магистратура по транслатология с чужд език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и работи като преподавател там. Артист е в трупата на Стефан Методиев от осем години, а това е шестата му роля. Признава, че е увлечен от театъра и понякога си мечтае да бъде артист, иначе няма да е член и на състава. Освен това миналата година младият актьор стана носител и на наградата за най-добра мъжка роля от театралния фестивал „Звездна завеса” в Самоводене. Героят, който Благовест играе, е страдалецът в пиесата, защото неговият добър приятел шутът успява някак да му отмъкне любимата. Затова и се налага шутът да бъде наказан, което кралят прави по много коварен начин.
Третокурсникът в специалността „Българска филология” Иля Александров изпълнява ролята на шута. Иля е от две години в състава на студентския театър и признава, че за него най-сериозното предизвикателство е било да превъзмогне себе си, за да може да се превъплъщава в различни роли. В „Ескориал“ той ще опита да изиграе и ролята на монаха в някое от следващите представления. А тогава като шута ще се изяви Диан Дачев, който на премиерата беше монаха. Диан учи право и вече е в четвърти курс. Актьор е от шест години. За новата си роля споделя, че е корективът между краля и шута. А и по принцип в обществото такива като монаха са тези, чрез които се чува общественото мнение.

„Ескориал“ е дворец в Мадрид. Построен при управлението на крал Филип II Испански, като строежът му започва през 1563 и завършва през 1584 г. В момента комплексът е една от най-популярните забележителности в околностите на Мадрид.

Мишел дьо Гелдерод е автор на повече от 60 пиеси, стотина приказки, статии за изкуство и фолклор. Има предпочитания към исторически теми, особено към Средновековието, Ренесанса и Инквизицията. В пиесите на Гелдерод присъстват мотивите за смъртта, любовта и живота. Такава е и пиесата „Ескориал”.

След като разказват набързо историята на двореца, тримата младежи обясняват и това, че им предстои да играят и на голямата сцена в читалище „Надежда“, след това на сцените на два великотърновски бара и в няколко училища в града.

ТОВА Е 16-ОТО ЗАГЛАВИЕ В АФИША НА СТУДЕНТСКИЯ ТЕАТЪР „МАСКА И ТОГА“. Първата премиера за самодейните артисти беше „Кралят се забавлява” от Виктор Юго. Оттогава досега младите хора работят единствено и само класически заглавия. Сред техните постижения са „Декамерон” на Бокачо, „Сватбата на Фигаро” от Бомарше, „Сън в лятна нощ” от Шекспир. Възпитаниците на Стефан Методиев са играли Гогол, Карло Голдони и Молиер. „Изборът на драматургията не е случаен. Те са студенти и някои от тях изучават текстовете, които играем. Освен това класическата драматургия е много по-интересна, по-богата е, сценографията е красива, костюмите също. А и героите са много по-любопитни”, обяснява Стефан Методиев.

Миналата година неговите студенти играха пиесата на Джон Патрик „Скъпа Памела”. С това заглавие трупата участва в общинския театрален фестивал „Златната завеса -2016” в Самоводене, където спечели втора награда, както и награда за главна мъжка роля и още три отличия за млади изпълнители. Театърът съществува благодарение на съвместния договор между читалището и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Договорът осигурява материално и финансово дейността и съществуването на театралната трупа за четири поредни години.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!