92 четения

Мечтите на старите търновци. Старопрестолнината – най-големият туристически център на България и на Централните балкани

През 30-те години на миналия век търновци са подвластни на идеята за превръщането на града във водеща туристическа дестинация. Отчита се обаче, че само наличието на старините, макар и ползващи се „с авторитет и много обич сред сънародниците ни” не са достатъчни, за да се привличат “достатъчно нашите и особено чуждестранните гости”. Търновската дружба “Трапезица”, чието седалище е в София, с недоволство констатира, че на столичната улица “Леге” са експонирани много рекламни снимки на Сливен, Малко Търново и други селища, но не и на Велико Търново. Това се оценява като огромен пропуск и се препоръчва не само в София, но и в други големи градове, на първо място от които Варна, “да се поставят снимки нови, които не са банални, които не ще срещнете в учебниците… И под всяко табло да се пише, че има удобства, че действително е евтин животът, да се съобщи таксата по влака от тоя пункт до Търново”.

Болярите, живеещи в столичния град обаче, са убедени, че само с рекламирането на родното селище и неговите околности със снимки, „па макар те и прелестни”, няма да се привлекат и най-вече задържат за по-дълъг период повече туристи, а “да не да говорим те да повторят идването си и пребиваването си отново и отново”. За целта е необходимо да се осъществяват и редица други мероприятия. Едно от тях е да се направят и поддържат градини и паркове особено в района на Света гора. Задължително условие е и поправката на тесните и криволичещи търновски улици, защото през 30-те години на XX век се залага преди всичко на ремонта на главната улица.

“Само тоя, който не е прави нощни разходки с лодка по Янтра, не може да схване нейната прелест. Най-добре ще е тя да се използува като плавателно-къпателен басейн. За това е необходимо (и ние много държим на това) да се почиства постепенно дъното на реката. Ако язът при турския мост не е нужен, да му се направи пробив до 2-3 метра, така ще имаме басейн от баня “Баш хамам” до Асенова махала. Ако се разчисти между островчетата при Боруна, ще се създаде втори басейн от яза при “Баш хамам” докъм Стамболовия мост”, съветват общинските власти великотърновците, живеещи в София. И препоръчват на кмета да отдаде определени участъци под наем на Българския народен морски сговор – клон Велико Търново, който да се грижи за лодките и за плажа и така да “се избият” направените от общината разходи.

Подобряването на “шосейните пътища около града за един автомобилен спорт, всички игрища (и създаване нови) за други спортове ще задоволи чужденците, ще забавлява гости и търновци”, убедени са както жителите на Велико Търново, така и обитаващите други градове старостоличани.

Членовете на дружба “Трапезица” лансират идеята и за развитието на зимен спорт, създаването не само на обикновени пързалки, но и на ски турнири. Дори нещо повече, те смятат, че Велико Търново може да стане център на всебългарски национални ски турнири на любителска база, стига общината да прояви нужната находчивост.

За оформянето на привлекателен за туристите, а и за жителите град се обръща внимание и на необходимостта от залесяване и подходящо осветление. “Добре ще е при поставянето на нови електрически стълбове, особено в старата част, без да се пречи на доброто осветление на улицата, да се съблюдава щото тая светлина да се вижда от извън града. Целта е ясна: градът и през късна нощ да изглежда както кога всички лампи из домовете светят. Защото това е нощната красота на Велико Търново”, категорични са болярите.

Тодорка НЕДЕВА

4 коментара за “Мечтите на старите търновци. Старопрестолнината – най-големият туристически център на България и на Централните балкани

 • 20.01.2017 в 14:13
  Permalink

  Стига с тая дума и понятие „боляри“. Ставате смешни. Ние сме търновци, всякакви, бедни, богати, много образовани, по малко образовани, просто хора, търновци. Какви боляри Само едно чувство за малоценност може да накара някого да се смята за „боляр“. Гротескно.

  Отговор
  • 20.01.2017 в 14:25
   Permalink

   Напротив,боляри сме.Потомствените великотърновци сме боляри!!!

   Отговор
 • 21.01.2017 в 4:35
  Permalink

  “Отчита се обаче, че само наличието на старините, макар и ползващи се „с авторитет и много обич сред сънародниците ни” не са достатъчни, за да се привличат “достатъчно нашите и особено чуждестранните гости”.Затова и сега не станахме Културна столица на Европа 2019

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!