70 четения

Най-ценните творби от фонда на Художествена галерия Ловеч ще бъдат покани в изложба

Първата изложба за тази година в Художествена галерия Ловеч ще бъде с най-ценните творби от фонда й. Откриването е тази вечер /19 януари/ от 17.30 часа. Идеята е тази експозиция да бъде постоянна. В нея са включени 52-ма автори с 65 творби от жанровете живопис и скулптура, разказа за БТА главният уредник на културната институция Галя Герганова.
В залите на галерията са подредени произведения на творци, родени в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Това са Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Петър Янков и Ненко Балкански. Освен техните творби са изложени основно композиции и портрети, пейзажи почти няма, допълва Герганова. Посетителите на галерията могат да видят композициите на Димитър Казаков – Нерон, Теофан Сокеров, Енчо Пиронков, Георги Божилов, Емил Стойчев и други. Едни от най-добрите портретисти също намират място в изложбата – Дора Бонева, Бисера Прахова, Лиляна Русева, Иван Пеевски.
Експонирани са и автопортретите на Теофан Сокеров и на Ненко Балкански, както и този на Васил Стоилов, който е на обратната страна на известната му творба „Мадона“.
Скулптурата също е добре застъпена в изложбата. Показана е най-голямата творба на Вежди Рашидов, както и на Емил Попов, Кирил Найденов и Ангел Цанков. В колекцията участва и най-младият творец – Мартин Киров.
Всички тези творби са показвани през годините в различни изложби. В този си вариант експозицията може да бъде видяна до края на май.
По думите на главния уредник в 50-годишната история на галерията фондът се обогатява всяка година. Галерията е открита през 1964 г. като отдел на историческия музей в Ловеч.Тогава наследява картините от колекцията на Ловчанското читалище „Наука“ – 50-60 творби. Успоредно с това на мястото на сегашната галерия е функционирала изложбена зала, която е изградена за дом на побратимените градове, но е изпълнявала функцията на площ за изложби. Във фонда й през годините са постъпили около 450 творби.
През 1992 г. Художествена галерия Ловеч се е отделила като отделна институция и е наследила двата фонда. От тогава до днес броят на творбите е нараснал на 2 800 – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Част от фонда са големите дарения на Мирчо Мирчев – 401 творби, Димитър Казаков – 282, и Любомир Левчев – 16. Останалите са постъпления от откупки, дарения, от пленерите „Вароша“, които са се организирали на всяка нечетна година от 1983 г. до 1989 г. От традиционните есенни салони също били откупувани произведения на участващите художници.
По думите на Герганова дарението на Димитър Казаков – Нерон е направено през 1987 г. по негово желание. Състои се от 185 графики, рисунки и технологични експерименти и 95 броя уникални керамични пана. Дарението е постоянна експозиция от 1989 г. в така наречената Къща на дарителите, която се намира в старинния квартал „Вароша“. Самият Казаков е пожелал творбите му да бъдат подредени в тази къща. Там от 2005 г. могат да се видят и част от даренията на Мирчо Мирчев.
Във фонда на галерията има също творби на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Ненко Балкански.
Най-старата творба, която притежава галерията, е на Николай Павлович „Освобождението на България“ 1978 г. Съхраняват се и творби на ловешки стари майстори като Кица Маркова, Стоян Ангелов и други.
Гордост е и колекцията с графики на чуждестранни автори, които са откупувани от Международното биенале на графиката във Варна, а от пленерите „Вароша“ има творби на художници от Германия и Русия.
Последната придобивка на галерията е от преди няколко дни на Стефан Дикиджиев „Събрание на ловешката комуна 1920“ , рисувана в 1964 г. Това е втората му работа, притежание на фонда.
Като най-ценни творби главният уредник определя колекцията на Казаков, произведенията на Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Ненко Балкански. От по-съвременните автори безспорно се отличават Теофан Сокеров, Елена Сокерова, Емил Стойчев, Петър Дочев и други.
По думите на Герганова картините трябва да се съхраняват при определени условия – влажността да е 55 процента, температурата на въздуха да е между 18 и 20 градуса. Това обаче не се спазва в ловешкия фонд, който се намира в старата сграда на училище „Панайот Пипков“. За щастие няма повредени творби. Герганова добави, че една трета от фонда е показван в експозиции през годините както в Ловеч, така и в други градове в страната.
Голяма част от творбите, които ще могат да се видят в изложбата днес, ще бъдат включени и в нов каталог с избрани произведения от фонда на галерията. Поводът за създаването му е, че тази година се навършват 50 години от последния издаден каталог през 1967 г. Той е и единственият, откакто е учредена галерията, заяви директорът на Художествена галерия Ловеч Валентин Узунов. Той се надява новото издание да е готово до 11 май, когато е празникът на Ловеч.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!